Kalvegryte med sopp i slowcookeren

Kalvegryte med sopp i slowcookeren
Langtidskokt suppekjøtt av kalv med sopp, grønnsaker og en skvett fløte. Nammis!

Dette er en slags enkel og slow cooker-tilpasset versjon av den klassiske franske klassikeren Blanquette de Veau. Her snakker vi mørt kalvekjøtt, kremet fløtesaus og deilig soppsmak. Ingenting fancy, det er kjøttet som spiller hovedrollen i dette stykket. Dette er super søndagsmiddag, men siden den lages i slow cookeren, kan du faktsisk nyte denne retten på en helt vanlig hverdag. Serveres med poteter, ris, pasta, polenta, flatbrød, ferskt brød, potetstape eller hva som helst, egentlig.

PRØV OGSÅ MINE ANDRE SLOWCOOKER-OPPSKRIFTER

3 TIPS: Det er et par ting vi må snakke om først.

1. Hva er suppekjøtt for noe? Det er kjøtt som trenger litt koketid for å bli mørt. Men da blir det til gjengjeld ekstra godt. Se etter noe høyrygg, bog, margbein eller hale.

2. Har du ikke kalvekjøtt? Ikke noe problem. Du kan bruke helt vanlig oksekjøtt eller hva som helst av storfe kjøtt (for eksempel elg), men da legger du på litt koketid (cirka 9 timer på LOW eller 6 på HIGH)

3. Vil du ha rikere smak på sausen? Dette er en relativt lett og lys gryte med kjøttet i fokus. Du kan gjerne gi den mer dybde. Ha for eksempel noen skiver brunost eller noen skjeier med tyttebærsyltetøy oppi den siste timen for mer viltaktig smak. Eller du kan gi den litt chili eller hot sauce for litt styrke, eller soyasaus/worchestershire sauce/sitronsaft  for litt mer syre. Bare fantasien som setter grenser her.

Du trenger

Til fire personer

  • 1,3 kilo suppekjøtt av kalv
  • 2 ss olje + 1 ss smør + litt fersk pepper til bruning
  • 4 gulrøtter, i skiver
  • 6 stilker stangselleri, kuttet i små firkanter
  • 2 gulløk, grovhakket
  • 400 gram aromasopp/sjampinjong, delt i 4-8 biter
  • 2 laurbærblad
  • 1 ss timian
  • 2 del eplejuice (kan erstattes med hvitvin)
  • 6 del oksekraft (eller kyllingkraft)
  • 2 dl matfløte elle creme fraiche
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper

 

Slik gjør du:

1. Kutt opp alle grønnsakene og gjør klar kraften. Kort sagt: ha alt klart.

2 Tørk av kjøttet med et kjøkkenpapir som ikke loer. Strø over et godt lag pepper

3. Ha olje og smør i en panne og sett på varmen til pannen er varm. Stek kjøttet på sterk varme i 1 minutt på hver side, til kjøttet har fått en lekker stekeskorpe. Ikke ha for mye i pannen. Det er bedre dele opp kjøttet i tre runder. Det skal steke og få skorpe, ikke småkoke på lav varme.

4 Ha så alle ingrediensene (bortsett fra fløte, salt og pepper) over i slowcookeren og bland forsiktig.

5. Sett slowcookeren til 5 timer på HIGH eller 8 timer på LOW. Kjøttet er ferdig når de løsner lett fra hverandre.

6. Siste halvtimen tilsetter du fløte, salt og pepper og blander forsiktig inn.

TIPS. Vil du ha en tykkere saus? Da kan du blande inn 1 ½ ss maisenna i litt kaldt vann, og røre inn i gryten samtidig med fløten.

Kalvegryte med sopp i slowcookeren
Sånn ser den ut før kokestart. Dette blir altså skikkelig godt!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.