Kalvestek

Kalvestek
Saftig og rosa kalvestek med saus og tilbehør. Nammis!

Storfekjøtt er virkelig noe av det diggeste som finnes, og en god, lettstekt, rosa, saftig kalvestek med god saus, poteter og noe snadder tilbehør nærmer vi oss toppen av kransekaken. Lett å lage, fantastisk å spise! Til vanlig foretrekker jeg kjøttet medium stekt, men med kalvekjøtt synes jeg det er verdt å gå for ordentlig rosa.

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE STEKER

Serveres med SAUS (lenke), POTETER (lenke)  og TILBEHØR (lenke)

 

Du trenger:

  • 1 kalvestek (ferdig tint)
  • Cirka 2 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper

 Hvis du skal lage saus av kraften:

  • 1-2 håndfuller med rotgrønnsaker i store terninger (for eksempel kålrot, gulrot, pastinakk og sellerirot)
  • 1 Løk, kuttet i store biter
  • Noen kvister fersk krydderurt (for eksempel rosmarin, timian eller oregano)
  • 50 gram smør

 

Slik gjør du:

1. La steken ligge ute i romtemperatur en halvtime-time, slik at den får romtemperatur

2. Sett ovnen på med over og undervarme. Det er opp til deg hvor varmt du vil ha den. Jo lavere temperatur, jo bedre smak men også lengre tid. Jeg synes 135 grader er et fint kompromiss, da trenger den cirka halvannen time i ovnen.

3. Tørk godt av steken med et kjøkkenpapir som ikke loer

4. Dersom steken ikke allerede er godt surret, kan du binde den opp med hyssing, for å sikre at den skal holde en fin form gjennom tilberedningen. Surr hyssingen rundt steken, stram til og knyt for hver 2-3 centimeter (på langsiden).

5. Gni hele steken inn med pepper og salt.

6. Før steken går i ovnen skal den få litt stekeskorpe, slik at kjøttkraften holder seg inne i kjøttet og steken blir saftig. Ha smør i en stekepanne og guff godt på med varme. Brun steken på høy varme i 1 – 2 minutter på hver side, slik at hele steken er dekket av en deilig mørkebrun stekeskorpe.

7. Plassere så steketermometeret i midten av den tykkeste delen av steken. Men kalvestek er det heldigvis ganske lett.

8. Plasser steken på en rist over en ildfast form (viktig at kraften har et sted å renne). Dersom du planlegger å lage saus av kraften, legger du rotgrønnsaker, løk og urtene under risten. Fordel de 50 gramene med smør på toppen av steken (mitt tips er å bruke ostehøvel på kaldt smør, og høvle av cirka 4-5 skiver smør og legge på toppen). Da renne smøret sakte men sikkert ned i risten, og gir godsmak både til steken og sausen.

9. Så er det inn i ovnen med seg. Hvor lenge? Det kommer an på hvordan du vil ha den. Når steketermometeret viser 60 grader er den veldig rosa, 65 er ganske rosa, 67 er medium og på cirka 70 grader er den helt gjennomstek. På bildene her er den tatt på 62 grader. Kalv tåler å være ganske rosa, synes jeg. Det er opp til deg.

10. Så snart steken har nådd ønsket temperatur, tar du den ut av ovnen, fjerner steketermometeret og pakker den inn i sølvfolie. La steken hvile 15 – 20 minutter før du skjærer i den – da blir den saftig og super.

11. Sil av kraften hvis du skal lage sausen. Grønnsakene kan du kaste, de har gjort sitt.

12. Serveres sammen med poteter, saus og noe passende tilbehør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.