Jeg skriver jo alltid noen ord om oppskriftene jeg legger ut. Men her sliter jeg litt. Hvordan kan jeg skrive fyllestgjørende om disse fløtekaramellene? Hvordan skal mine enkle ord kunne beskrive noe som er så godt? Hvordan kan jeg beskrive følelsen du får når karamellsmaken brer seg i munnen? Hvordan kan jeg formidle hvordan det er som om hele kroppen får en varm klem? Hvordan man må lukke øynene i pur nytelse? Hvordan man blir mo i knærne bare med tanken på en karamell? Jeg tror ikke det går. Jeg tror rett og slett bare at du må lage dem og smake selv!
Prøv våre andre juleoppskrifter også
Du trenger:
- 200 gr ekte smør
- 4 dl kremfløte
- 2 dl lys sirup
- 2 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
1. Bland alle ingredienser i en gryte
2. Kok opp på medium varme. Røre rundt i bunnen av gryten absolutt hele tiden. Ingen like svidde karameller.
3. Temperaturen og koketiden avgjør hvor harde karamellene blir. Dersom du bare koker alt til det er sammenblandet får du myk «fudge», dersom du koker de veldig lenge blir det knekk. I denne oppskriften er vi på jakt etter den perfekte karamell – en karamell om er litt hard idet du tar den inn i munnen, men som raskt smelter på tungen til en myk herlighet.
Da må karamellene koke til de består koppetesten:
Du skal rører til karamellmassen skifter farge til en litt mørkere brunfarge og du merker den det blir litt seigere å røre (for du skal røre hele tiden). Dette tar 10 – 20 minutter. Da tar du en liten klump med karamellmasse fra gryten og slipper ned i en kopp med kaldt vann. Dersom karamellen stivner med en gang er de klare. Du merker det veldig tydelig når de består testen. Jeg tester cirka hvert minutt – og bytter vann ofte slik at det er kaldt nok.
4. Med en gang karmellmassen består koppetesten heller du den ut på et flatt underlag med stekepapir (du kan gjerne pensle stekepapiret med bittelitt nøytral matolje for å sikre at det ikke setter seg fast).
5. Vent noen minutter (5) til massen stivner litt, og kutt opp i ønskede biter med en skarp kniv. Denne kniven skyldes i varmt vann hyppig for at kniven ikke skal bli for klissete.
6. La karamellene hvile til de er helt kalde.
7. Lagres på glass. Jeg dypper alle karamellene i melis først – da klistrer de seg ikke fast i hverandre i glasset. Du kan selvsagt også pakke inn hver enkelt karamell i noe fancy og kul plast.
Hei er det mulig å bruke melk istedenfor fløte?
Det må jeg innrømme at jeg aldri har prøvd. Må være h-melk i såfall. Men er litt usikker, altså. Fortell meg gjerne hvordan det gikk.
Morten
Har prøvd denne oppskriften, alt ser bra ut helt til jeg skal skjære de opp, da begynner fett å tyte ut , hva er galt?
Jøss. Jeg har opplevd at den svetter en del, men ikke at det renner ut fett. Som oftest har jeg bare ventet til det tørker. Når jeg ikke har hatt tid har jeg strødd et solid lag melis over dem, slik at de ikke klistrer seg til hverandre.
Har disse lang holdbarhet? Har tenkt å lage noen ekstra til påske osv. Eller er det bedre å lage nye istedefor?
Hei 🙂
Takk for spørsmål. Hjemmelagde karameller har litt begrenset holdbarhet, så jeg ville ventet til nærmere påske med å lage påskekarameller.
I tillegg tror jeg ikke du klarer å vente helt til påske med å spise dem, for de er så gode 😀
Lykke til med karamellagingen!
Morten