Karamellkake

Dette er en mektig kake, så skjær små stykker.
Testet og anbefalt av en jurist, en økonomirådgiver, en nybakt mor, en HMS-rådgiver og en som er veldig glad i kaker. Nammis!

Dette er rett og slett en veldig god kake. En deilig søt kake med masse smak. Nøttebunn, karamell i midten og sjokolademousse på toppen gjør det hele til en delikat smaksopplevelse, nesten som en slags konfektkake. Perfekt ved siden av en god kopp kaffe. Ikke er den så vanskelig å lage heller. Anbefales!

 

Har du heller lyst til å bake en annen kake?

 

Du trenger:

 

Til nøttebunnen

 • 3 eggehviter
 • 45 gr sukker
 • 120 gr salte peanøtter
 • 50 gram melis

 

Karamellen i midten

 • 80 gr sukker
 • 1,4 dl fløte, romtemperert
 • 170 gr hvit sjokolade
 • 25 gr smør, romtemperert

 

Sjokolademousse

 • 160 gr mørk sjokolade (50 – 60 % kakao. Jeg brukte en kombinasjon av dronningsjokolade og 70%)
 • 80 gr ekte smør
 • ½ dl sterk kaffe (eller espresso)
 • 1 ts gelatinpulver
 • 2 eggeplommer
 • 3 eggehviter
 • 50 gr sukker

 

TIPS! Du må ikke nødvendigvis bruke peanøtter i bunnen. Prøv deg gjerne frem med andre nøttetyper du liker.

Slik gjør du:

1. Selve kakebunnen blir ferdig ganske fort, så du kan egentlig starte med å sette på ovnen på 170 grader.

2. Finn så frem en springform på cirka 24 centimeter. Ta av ringen på springformen, og legg et flak bakepapir over bunnen. Sett ringen på plass over lokket og bakepapiret og lukk den, slik at bakepapiret nå ligger stramt i bunnen. Det papiret som nå stikker ut av springformen kan du klippe bort hvis du vil. Det er ikke så nøye.

3. Så pisker du eggehvite og sukker sammen til marengs. Marengsen skal være pisket så lenge at du kan lage mønster eller topper i den uten at den flyter sammen umiddelbart.

4. Hakk peanøtter sammen med melis. Bruk gjerne en blender eller kjøkkenmaskin hvis du har – men du trenger ikke finmale peanøttene. Kaken blir best hvis peanøttene er litt grovhakket.

5. Vend så peanøttene inn i marengsen med en slikkepott. Bruk eggen på slikkepotten og vend nøttene inn forsiktig, slik at du slår ut minst mulig luft av marengsen.

6. Når alt er godt blandet til en jevn masse, kan du helle den over i springformen og steke den i 25 minutter (til den får sånn fin gyllenfarge på toppen).

7. La kakebunnen avkjøles i formen.

8. Løsne den avkjølte kakebunnen forsiktig fra springformen. Legg den på et kakefat (som får plass i kjøleskapet ditt) med bunnen opp. Bunnen i springformen er du nå ferdig med, men sett ringen tilbake rundt kakebunnen og spenn den fast, slik at den låser seg rundt kakebunnen. Dette bør du helst ha gjort før du begynner med karamellen, for den må helles over kakebunnen ganske fort etter at den er ferdig.

Karamell i midten

1. Smelt sukkeret til karamell i en gryte. Ha sukkeret i en kjele og smelt på medium varme. Sukkeret skal helst smelte uten at du rører i det. Dette kan ta litt tid så her må du smøre deg med litt tålmodighet. Hvis det ikke har skjedd noe etter ti minutter må du skru opp varmen gradvis. Men det er viktig at det ikke svir seg – da må du begynne på nytt. Prøv å ha tålmodighet til å vente til karamellen er skikkelig smeltet og flytende.

2. Ta gryten av platen og tilsett fløten litt og litt.

3. Ta gryten tilbake på varmen og småkok under lokk til karamellen er løst opp. Rør innimellom. Jeg synes ofte det er litt vanskelig å få dette til uten å få karamellklumper i kremen. Det gjør ikke så mye. Bare kall det «daim-kuler» og si at det skal være sånn. Du kan også sile karamellen raskt før neste steg. Bruk da en sil som er varm og ikke kald.

4. Finhakk den hvite sjokoladen og ha den i karamellfløten og rør til alt smelter.

5. Rør inn smøret til alt er smeltet.

6. Hell karamellkremen oppå og fordele den jevnt utover. Den stivner raskt, så her kan du ikke vente.

Sjokolademousse på toppen

1. Finhakk sjokoladen og smelte den i vannbad med smøret. Vannbad betyr at du smelter sjokoladen med indirekte varme ved å sette en skål i metall eller glas over en kjele med varmt/kokende vann og lar det stå til det smelter. Pass på at det ikke kommer vann opp i skålen, Pass også på at skålen ikke berører det kokende vannet, for da blir sjokoladen smeltet for raskt. Det høres kanskje litt voldsomt ut, men det er ikke så vanskelig.

2. Lag klar kaffen, og bland gelatinpulveret inn i kaffen.

3. Rør eggeplommene inn i sjokoladen og bland så inn kaffen.

4. Pisk blandingen med håndmikser til den blir glatt og fin. Det tar cirka 2 minutter.

5. Pisk egg og sukker. Marengsen skal være pisket så lenge at du kan lage mønster eller topper i den uten at den flyter sammen umiddelbart.

6. Ta en tredjedel av marengsen og vend inn i sjokolademoussen med slikkepott. Bruk eggen på slikkepotten og vend sjikolademoussen inn forsiktig, slik at du slår ut minst mulig luft av marengsen.

7. Vend så inn resten av moussen like forsiktig.

8. Hell moussen på toppen av kaken, og sett i kjøleskapet til den stivner. Dekk gjerne til med plastfolie. Den står veldig fint over natten.

9. Ta kaken ut av kjøleskapet cirka en time før du skal servere den. Da blir karamellen passe myk. Bruk en varm kniv eller noe lignende til å løsne moussen fra ringen, og fjerne ringen forsiktig.

10. Dersom kakekanten blir litt ujevn av skjæringen, kan du jevne den ut litt. Jeg tar en kniv (eller en kakespade) under veldig varmt vann, tørker raskt av, og stryker kniven rundt kaken der det er mest ujevnt. Varmen smelter moussen litt og gir en jevn kant.

11. Dette er en ganske mektig kake, så her kan du servere små stykker. Pynt gjerne med et par nøtter på toppen.

 

TIPS! Vil du skjære fine kakestykker? Bruk en skarp kjøkkenkvin, varm den under varmt vann i vasken, tørk av, og skjær raskt og målbevisst. Da får du fine, rette kakestykker.

 

Denne oppskriften stammer fra en kakebok som heter «Den store kakeboken» av Sverre Sætre.

2 kommentarer til “Karamellkake

 1. Hei. Jeg lurer på hvor mye melis man må ha, det står ikke i oppskriften. Men det står at man skal hakke peanøtter og melis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.