Karamellpudding

Norsk tradisjonsdessert
En deilig, fyldig og søt karamellpudding med ekte vanilje og deilig karamell på toppen.

Det nærmet seg jul og vi begynte å planlegge Det Store Julemåltidet. Desserten var like viktig som selvsagt: Karamellpudding. – Kan ikke du lage karamellpuddingen, da? Sa de til meg. Vestlendingen som knapt hadde tatt i en karamellpudding før. Men jeg brettet opp ermene og kokte sammen noe som jeg selv synes var utrolig godt. Heldigvis var resten av familien enig! I tillegg til selve puddingen, laget jeg en karamellsaus som smakte som flytende smørbukk. Skikkelig digg!

Prøv også våre andre desserter

 

Du trenger:

  • 4 dl sukker til karamell
  • 6 dl melk
  • 3 dl kremfløte
  • 5 ss sukker
  • 8 egg
  • 1 vaniljestang

Karamellsaus:

  • 100 gr sukker
  • 2 ½ dl kremfløte
  • 30 gr ekte smør
  • 1 ts vaniljesukker

 

TIPS! Pynt gjerne karamellpuddingen med pisket krem.

Slik gjør du:

1. Vi begynner med å smelte karamellen som skal på toppen av puddingen. Har sukkeret i en kjele og smelt på medium varme. Sukkeret skal helst smelte uten at du rører i det. Dette kan ta litt tid – opp til 30 minutter, så her må du smøre deg med litt tålmodighet. Hvis det ikke har skjedd noe etter ti-femten minutter må du skru opp varmen gradvis. Men det er viktig at det ikke svir seg – da må du begynne på nytt.

2. Når sukkeret har smeltet til karamell heller du den over i bunnen på en ildfast form eller i to brødformer. Fordel karamellen jevnt utover hele bunnen, og sett til siden.

3. Så er det selve puddingen. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.

4. Ha frøene og den hele vaniljestangen i en kjele sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp og avkjøl blandingen litt.

5. Pisk egg lett i en bolle og rør inn melkeblandingen. La blandingen stå i ti minutter og hvile.

6. Skru ovnen på 120 grader. (Dersom du vet at ovnen din er svak eller sterk kan du justere temperaturen litt opp og ned hvis det trengs.

7. Sil så blandingen over i den ildfaste formen.

8. Sett formen i en dyp langpanne og fyll, lagpannen med varmt vann til det dekker cirka en tredjedel av kanten på den ildfaste formen.

9. Sett langpannen med formen på nederste rille i stekeovnen.

10. Stek karamellpuddingen på 120 °C i ca. 2 timer, eller til den er stiv. Ulike ovner har ulik effektivitet, så dette kan variere, og det kan lett ta mye lenger tid. Slå puddingen med en spiseskei på midten for å sjekke at den er gjennomstekt.

11. Ta formen ut av ovnen, og la kjøle seg ned. Dekk den med plastfolie, og la hvile i kjøleskapet til servering.

12. Når du skal servere puddingen, velver du den forsiktig over på et serveringsfat, slik at karamellaget havner på toppen. Da kommer det til å renne en del karamellsaus utover, siden det har smeltet i ovnen, så vær forsiktig med klærne.

Sausen

1. Smelt sukkeret til karamell på middels sterk varme i en gryte til den har en lys gyllen farge. Prøv å ikke røre i den underveis.

2. Ta kjelen av gryten og tilsett deretter fløte litt etter litt mens du hele tiden rører. Her er det viktig å bare tilsette litt fløte av gangen, hvis ikke klumper sausen seg.

3. Når karamellen og fløten er ferdig blandet inn, tilsetter du smør og vaniljesukker.

4. Sausen skal så koke på middels sterk varme i ca. 10 minutter. Denne servers lunken sammen med karamellpuddingen.

Én kommentar til “Karamellpudding

  1. Tilbaketråkk: Karamellsaus | nammis.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.