Karbonader er en av de tingene jeg alltid har synes at Gilde og de får til ganske greit på egenhånd. Vi har det ikke så ofte, og da er det som oftest ferdiglaget. Og hver gang tenker jeg «neste gang». Neste gang skal jeg lage dem selv. Og så plutselig kom gangen da «denne gangen» egentlig var «neste gang», så da måtte jeg bare lage dem selv. Og for en fest det var! Selv om jeg liker de ferdiglagede, er det noe helt annet å lage dem selv. Det må du nesten bare prøve, altså!
PRØV OGSÅ MINE ANDRE RETTER MED KARBONADEDEIG
Du trenger:
til 4 personer/8 karbonader
- 800 gram karbonadedeig
- 1 gulløk, meget finsnittet eller revet
- 1 ½ ts salt
- 2 ts pepper
- 2 ss potetmel (kan erstattes med maizenna)
- 5 ss melk eller vann eller oksekraft (jeg bruker melk)
- ¼ ts kajennepepper
Stekes i smør og/eller olje
TIPS! Karbonader kan varieres ganske mye etter din egen lyst: ¼ ts muskattnøtt, ingefær 2 fedd hvitløk ost, egg, tomater, chili, chilipulver, oregano, revet gulrot eller selleristang eller.. ja, prøv deg frem til det du liker best.
Slik gjør du:
1. Bland sammen karbonadedeig og salt, og elt sammen noen minutter. Da jobber saltet sammen med kjøttet, og gir litt bedre tyggemotstand. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med K-krok her.
2. Så tilsetter dy resten av krydderne og løken.
3. Rør inn melken til slutt.
4. Nå kan du smake for å sjekke om du har nok av alle smakene. Men ingen vil vel smake på rå kjøttdeig med løk og melk? Stek derfor gjerne en liten testkake for å sjekke om du har nok av alt.
5. Om du ikke har tid til å steke dem med en gang, kan du gjerne la deigen stå lufttett i kjøleskapet noen timer.
6. Så former du 8 karbonader a cirka 100 gram. Du kan forme dem slik du vil, men hvis du er på jakt etter den klassiske karbonadeatmosfæren bør karbonadene være ovale, flate og jevnt tykke.
7. Hvis du vil ha litt stekemønster på karbonadene, kan du lage noen ruter eller streker i deigen med stekespaden.
8. Ha litt smør og litt olje i en stekepanne, og varm opp til middels god varme. Stek så karbonadene i fem minutter på hver side.