
Kjøttkaker er blant de måltidene som har fulgt meg gjennom livet. Jeg husker ennå da vi var små og mamma stekte kjøttkaker. Vi fikk en kjøttkake hver, innpakket i mellomleggspapir som vi fikk kose oss med før middag. Det var stort. Jeg husker de svære grytene med fabrikkjøttkaker i studentkantinen. Og jeg husker da jeg skulle «imponere» Madammen med matskills og nonchalant kastet sammen noen kjøttkaker på minihybelen. Kjøttkaker er søndagsfesten og hverdagsfesten i én og samme rett.
Prøv også våre andre norske tradisjonsretter her
Du trenger
til 8 porsjoner
- 400 gr kjøttdeig
- 400 gr karbonadedeig
- 2 ts salt
- ½ ts pepper
- ½ ts malt muskat
- ½ ts malt ingefær
- 4 ss potetmel
- 7 ½ dl melk (Kan også erstattes med vann)
- 4 ss smør til steking
TIPS! Jeg liker at kjøttkakene skal være litt faste, derfor bruker jeg halvparten karbonadedeig. Du kan gjerne bruke bare kjøttdeig, eller den kombinasjonen du liker best.
Sausen
- 1 liter oksekraft (Jeg bruker buljongterninger)
- ½ gulløk
- 5 ss hvetemel
- 2 dl vann
- ½ ts salt (OBS! Hvis du dobler oppskriften må du smake deg frem til riktig saltmengde)
- ¾ ts pepper
- sukkerkulør
Slik gjør du
Kjøttkakene
1. Hell alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og bland godt
2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en spiseskje, hånden din. Skyller du skjeen og hånden i litt kaldt vann innimellom blir det lettere å forme kakene.
3. Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 4-5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
Sausen
1. Kok opp kraften.
2. Visp eller rist vann og mel sammen og bland i kraften. Bland bare litt og litt for å unngå klumper i sausen.
3. Ha løken oppi sausen. Den skal ikke kuttes opp – den er der bare for å gi litt smak til sausen, og skal fjernes før servering.
4. Kok i 8 minutter.
5. Tilsett salt, pepper og sukkerkulør (cirka 8 – 15 dråper for å få farge)
6. Tilsett kjøttkakene og la koke litt til.
7. Ta ut løken fra sausen før servering.
8. Serveres med poteter, ertestuing, kålstuing, sennep eller akkurat hva du vil.