Kjøttkaker

Kjøttkaker
Hurra! Det er kjøttkaker til middag! Deilige, tradisjonelle kjøttkaker! Nammis!

Kjøttkaker er blant de måltidene som har fulgt meg gjennom livet. Jeg husker ennå da vi var små og mamma stekte kjøttkaker. Vi fikk en kjøttkake hver, innpakket i mellomleggspapir som vi fikk kose oss med før middag. Det var stort. Jeg husker de svære grytene med fabrikkjøttkaker i studentkantinen. Og jeg husker da jeg skulle «imponere» Madammen med matskills og nonchalant kastet sammen noen kjøttkaker på minihybelen. Kjøttkaker er søndagsfesten og hverdagsfesten i én og samme rett.

Prøv også våre andre norske tradisjonsretter her

 

Du trenger

til 8 porsjoner

  • 400 gr kjøttdeig
  • 400 gr karbonadedeig
  • 2 ts salt
  • ½ ts pepper
  • ½ ts malt muskat
  • ½ ts malt ingefær
  • 4 ss potetmel
  • 3 dl melk (Kan også erstattes med vann) 
  • 4 ss smør til steking

TIPS! Jeg liker at kjøttkakene skal være litt faste, derfor bruker jeg halvparten karbonadedeig. Du kan gjerne bruke bare kjøttdeig, eller den kombinasjonen du liker best.

TIPS! Hvis deigen blir for fast kan du tilsette litt mer melk. 

Sausen

  • 1 liter oksekraft (Jeg bruker buljongterninger)
  • ½ gulløk
  • 5 ss hvetemel
  • 2 dl vann
  • ½ ts salt (OBS! Hvis du dobler oppskriften må du smake deg frem til riktig saltmengde)
  • ¾ ts pepper
  • sukkerkulør

 

Slik gjør du

Kjøttkakene

1. Hell alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og bland godt. Lager du dobbel porsjon trenger du ikke automatisk dobbelt med melk.

2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en spiseskje, hånden din. Skyller du skjeen og hånden i litt kaldt vann innimellom blir det lettere å forme kakene.

3. Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 4-5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.

Sausen

1. Kok opp kraften.

2. Visp eller rist vann og mel sammen og bland i kraften. Bland bare litt og litt for å unngå klumper i sausen.

3. Ha løken oppi sausen. Den skal ikke kuttes opp – den er der bare for å gi litt smak til sausen, og skal fjernes før servering.

4. Kok i 8 minutter.

5. Tilsett salt, pepper og sukkerkulør (cirka 8 – 15 dråper for å få farge)

6. Tilsett kjøttkakene og la koke litt til.

7. Ta ut løken fra sausen før servering.

8. Serveres med poteter, ertestuing, kålstuing, sennep eller akkurat hva du vil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.