Kjøttkjøttkjøttpai: Kjøttpai med biff, kylling og svin!

Kjøttkjøttkjøttpai
Velkommen til kjøtthimmelen: Først tar du litt kjøtt, så tar du litt mer kjøtt og så helt til slutt enda mer kjøtt! Det blir paien sin, det! Nammis!

Dette er en pai som er så mannete at den nesten blir en klisje. Dette er paien man burde spise ute i skogen etter man har felt et stort furutre med øks. Eller med motorolje på fingrene mens du mekker på en gammel motorsykkel. Eller (sett inn din favorittt-klassiskehøhøhø-mannete-sexmetafor her). I alle fall: Det er fryktelig mange typer kjøtt oppi denne paien og den er fryktelig god! Den tar litt tid å lage til, men det er det jammen verdt!

PRØV OGSÅ MINE ANDRE PAIER

 

 

Du trenger:

Til 4 – 6 personer

Til paibunnen:

 • 325 gram mel
 • ¼ ts salt
 • 2/3 ts sennepspulver
 • ½ ts sitronskall
 • 175 gram smør (delt i terninger og så avkjølt litt i kjøleskapet)
 • 4 – 5 ss dl med iskaldt vann

Til fyllet

 • 2 ½ ss olivenolje
 • 2 små gulløk
 • 225 gram oksebog (kuttet opp i store terninger)
 • 225 gram kyllingkjøtt, helst lårfileter, kuttet opp i store terninger
 • 225 gram svinekjøtt (svinebog, skinkestek, svinestek, kotelettkjøtt osv), kuttet i store terninger
 • ¼ ts salt + ½ ts pepper
 • 1 liter kyllingkraft
 • 1 ½ ss tørket timian
 • 1 lite laurbærblad
 • 1 ½ ss mel
 • 1 ½ ss rødvinseddik
 • 1 ts sennepspulver
 • 2 egg, lett pisket sammen med en gaffel

Serveres med: Potetstappe og erter.

 

Slik gjør du:

Paivanligvis ville jeg begynt med å lage selve paideigen, men her skal kjøttfyllet koke en del, så du har god tid til å ta deigen innimellom. Så vi begynner med:

Fyllet:

1. Finhakk den ene løken (den andre skreller du, kutter i to, og setter til side så lenge)

2. Varme cirka halvparten av olivenoljen i en stor gryte, og stek den finhakkede løken på medium varme i 7 minutter til den er myk og gyllen. Pass på varmen, løken skal varmes og ikke få stekeskorpe. Ta løken ut av gryten, og la den hvile i en bolle

3. Strø salt og pepper over kjøtt-terningene (alle tre typer)

4. Ha resten av oljen i gryten og sett opp varmen på maks.

5. Stek kjøttet på sterk varme i et par minutter til det har fått stekeskorpe (det skal ikke bli gjennomstekt i denne omgangen).Her er det lurt å dele kjøttet opp i minst 3-5 stekeomganger, for å sikre at det blir stekt, ikke kokt

6. Ha alt kjøttet tilbake i gryten sammen med de to halve løkene, kyllingkraft, 2/3 av timianen og laurbær og kok opp. La småkoke i en times tid til kjøttet er ordentlig mørt. (i mellomtiden kan du lage bunnen – se pkt 9).

7. Etter en time på småkok fjerner du alt kjøttet fra gryten, og dekker det til med plast eller sølvfolie. La kraften og løken og sånt koke videre i cirka 40 – 60 minutter til vesken er redusert til cirka 2 ½ dl. Sil den, slik at du sitter igjen med cirka 5 dl kraft uten løk- og kjøtt- og laurbærrester.

8. Kjøttet kan nå rives opp i små små strimler og blandes med den silte kraften sammen med den finhakkede løken du stekte tidligere pluss resten av timianen, mel, rødvinseddik, sennepspulver, og halvparten av eggene dine, samt litt pepper. Bland godt.

Bunnen

9. Kutt smøret i terninger, og sett det i kjøleskapet en stund for å kjøle seg ned. Dette kan du gjerne gjøre en stund før du begynner å bake

10. Bland sammen mel, salt, sennep og sitronskall, gjerne i en foodprosessor med puls-funksjon.

11. Så har du smøret oppi og «pulser» i vei til deigen har samlet seg til små smuler.

12. Så tilsetter du vann (1 og 1 skje av gangen) til deigen er fast og samlet.

13. Del deigen i to (en stor klump med cirka 2/3 deler av deigen og en liten klump med cirka 1/3 av deigen. Form hver klump til en kule, press den flat, pakk inn i plastfolie og sett i kjøleskapet en times tid mens du lager fyllet.

Montering

14. Sett stekeovnen på 180 grader.

15. Så må du finne en passende paiform, på rundt 350 – 400 kvadratcentimeter. Med en rund form snakker vi en diameter på cirka 15 – 17 og en firkantet form kan være cirka 15 * 22 eller der omkring. Jo mindre formen er, jo viktigere er det å ha høy kant på paiformen.

16. Ha lett med mel på kjøkkenbenken, og kjevle den store paideigen slik at den er en god del større enn paiformen din. Cirka ½ centimeter er fin tykkelse.

17. Smør paiformen din med smør, og legg så den utkjevlede deigen i bunnen på paiformen. Bruk fingrene, og press deigen inn i alle hjørner og kanter. Resten av deigen kan gjerne bare henge over kanten så lenge.

18. Ha fyllet oppi paibunnen og fordel det jevnt utover.

19. Kjevle den lille paibunnen ut til cirka ½ cm størrelse og legg den på toppen. Press sammen bunn-deigen og toppdeigen, slik at selve paien blir forseglet. Klipp eller skjære av det som blir til overs.

20. Kutt noen stripet i paitoppen, slik at ilitt luft slipper ut.

21. Hvis du har noe deig til overs kan det brukes til å lage ufattelig kule mønstre på toppen av paien.

22. Pensle med egget på toppen

23. Stek paien midt i ovnen i cirka 1 time.

24. La hvile i cirka 10 – 20 minutter før servering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.