Klassisk sjokoladekake

 

Sjokoladekake
En kake som bare oser av bursdag: deilig, saftig sjokoladekake med masse glasur! Nammis!

Dette er min barndoms store kake. Det er kaken min mor lagde til alle bursdager og familieselskap, og jeg får ikke nok av den. En klassisk sjokoladekake som er saftig og snadder og full av sjokoladesmak. Og noen dråper med romessens i glasuren gir et rent magisk resultat! Da jeg flyttet ut var sjokoladekakeoppskriften noe av det viktigste jeg hadde med meg i bagasjen. Men jeg har gjort én viktig endring: Jeg doblet glasurmengden. Da ble det dobbeltmagiskgodt!

Sjekk også våre andre sjokoladekaker

 

 

Du trenger:

Til kakebunnen:
 • 300 gr sukker
 • 150 gr smør
 • 2 egg
 • 100 gr mørk kokesjokolade
 • 2 dl melk (gjerne h-melk)
 • 300 gr hvetemel
 • 3 ts bakepulver
 • 50 gram kakaopulver

 

Glassuren:
 • 100 gr smør
 • 100 gr mørk kokesjokolade
 • 6 ss sterk kaffe
 • 2 egg
 • 500 gr melis
 • 20 dråper romessens (kan sløyfes)

 

Pyntes med: nonstop, seigemenn, bamsemums, jordbær eller akkurat det du måtte foretrekke. Bruk fantasien!

 

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 180 grader.

2. Knekk sjokoladen i biter og ha den i en liten kjele sammen med melken. Bruk lav varme, og sjokoladen forsiktig smelte i melken.

3. Mens du venter kan du røre smør og sukker hvitt. Det innebærer cirka 2-3 minutter med pisking for å sikre at smør og sukker blander seg godt sammen til en luftig og kremet masse.

4. Ha i eggene og visp godt

5. Rør i sjokolademelken når den er ferdig smeltet

6. Bland mel, bakepulver og kakaopulver i en egen bolle, og rør så inn sammen med resten. Bland til alt er godt blandet.

7. Så gjør du klar springformen. Du kan smøre eller olje den for å gjøre det lett å få løs kakebunnen, men jeg pleier å legge et flak bakepapir i bunnen før jeg har på selve ringen. Da ser det ut som om kakebunnen har skjørt, men det er veldig effektivt.

8. Ha røren oppi springformen

9. Kaken skal stekes i ca. 40 minutter på nederste rille. Følg med under steketiden, og dekk til med aluminiumsfolie dersom du synes toppen begynner å bli litt vel stekt.

10. Mot slutten av steketiden sjekker du om kaken er ferdig ved å stikke en bakepinne (eller noe som er veldig langt og utrolig tynt) ned i midten av kaken. Dersom den kommer opp igjen uten noe deig på seg, så er kaken ferdig. Sjekk relativt ofte, så unngår du tørr kake

11. La kaken kjøle seg helt ned (gjerne i kjøleskap), før du løsner den forsiktig fra springformen (Bruk en skarp kniv langs innsiden av kanten på springformen for å løsne ringen. Snu så kaken forsiktig på hodet og dra bakepapiret forsiktig av.

12. Del kaken i 3 like tykke deler før du skal ha på glasuren.

Glasuren

13. Knekk sjokoladen i biter og ha den i en liten kjele sammen med smøret. Bruk lav varme, og sjokoladen forsiktig smelte i smøret.

14. Sett på kaffen så lenge – lag den sterk.

15. Bland sammen alle ingrediensene og bland godt. Jeg bruker maskinen.

16. Del kaken i tre like tykke lag, og fordel glasuren med tre omtrent like deler.

TIPS! Dersom kaketoppen din er ganske flat, anbefaler jeg å lage kaken opp-ned med toppen nederst. Da blir det enklere å forsyne seg – og kaken ser veldig flat og fin ut på toppen

TIPS 2! Glasuren renner litt, så jeg pleier å sette kaken på en rist før jeg heller glasuren på. Da kan den renne fint av seg før jeg flytter kaken over på et kakefat. Under risten har jeg fuktige kjøkkenhåndkler. Da er det lettere så skylle av glasuren.

17. Pynt kaken slik du vil.

18. Lagre kaken i kjøleskapet. Den er minst like god dagen etter.

PS ! Dette er en sånn kake som bare blir bedre av å stå lufttett i kjøleskap en dag eller to.

3 kommentarer til “Klassisk sjokoladekake

 1. Hei. Oppskriften er fin. Hvilket smør bruker du? Meieri, soya eller Melange? Hvorfor smelter du ikke sjokoladen i vann og så tilsetter melk?
  Hvor stor skal formen være ? 180 grader på varmluft?
  Mvh Helene

  1. Hei.

   Sorry litt treigt svar, men er på ferie 🙂
   Jeg bruker som oftest meierismør, men det er mamma sin oppskrift og hun bruker Melange, tror jeg.
   Kanskje det er et lurt tips det med å smelte sjokoladen i vann først, jeg har egentlig bare brukt fremgangsmåten fra min mor her. Skal teste.
   180 på over- og undervarme.
   Jeg bruker som oftest 23 cm.former, men bruker du andre størrelser må du bare bruke bakepinne ofte for å sjekke når den er ferdig 🙂

   God sommer!

   Morten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.