Madammen og jeg skulle ha et vennepar på middagsbesøk og vi hadde lyst til å lage noe spesielt. Vi bestemte oss for tapas. Men ikke hvilke som helst tapas. Vi ville se hvor mye ovnsbakt tapas vi kunne lage på én time med 180 grader. Det hele ble en kjempefest med grillspyd med indrefilet av svin, kryddermarinerte kyllingvinger, bacondadler, bakt blomkål, pizzasopp med kjøttfyll, bakte småpoteter og hvitløksbrokkoli.
PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE TAPASRETTER
Du trenger:
Til fire personer – ingrediensene til:
- Bacondadler
- Ovnsbakt blomkål
- Pizzasopp
- Ovnsbakte småpoteter
- Ovnsbakt hvitløksbrokkoli
- Tapasspyd med indrefilet av svin
- Kryddermarinerte kyllingvinger
Samlet handleliste:
- 450 gram indrefilet av svin
- 450 gram kyllingvinger
- 150 gram skinke, bacon eller pepperoni i terninger
- 8 striper bacon
- 12 – 20 småpoteter (så små som mulig)
- 1 blomkål
- 8 ferske dadler
- 8 store sjampinjonger
- ½ brokkoli
- 1 fedd hvitløk
- 1 ss sitronjuice
- 2 store vårløk
- 2 ½ ss paprikapulver
- 1 ½ ts spisskummen
- 1 ½ ts kajennepepper
- ¼ ts hvitløkspulver
- 3 ts salt
- 1 ½ ts malt sort pepper
- ½ ss timian
- 2 ½ dl pizzasaus
- 200 gram revet mozarella
- 1 ss tomatpure
- cirka 2 dl olivenolje (bruk så høy kvalitet som du vil og kan)
- 4 ss vann
- Focaccia og salat
- Noe godt å drikke til
- Dessert
Serveres med: Focaccia (som du enten kjøper ferdig eller lager tidligere på dagen) og en lett salat.
SLIK GJØR DU:
PS: Denne fremgangsmåten krever at du jobber 20 minutter med marinering på kvelden før kvelden og at du begynner å jobbe cirka 30 minutter før du putter det første i ovnen. Du må ha tid til å konsentrere deg om matlagingen, hvis ikke må du beregne mer tid på forberedelsene. Dette er et måltid som er hyggelig å lage sammen med noen, men tidsbruken er beregnet slik at du kan gjøre det alene.
1. Kvelden eller på dagen i god tid før du skal begynner på resten:
- Mariner kyllingvinger og svinekjøttet. Dette tar cirka 20 minutter.
- Lag eventuelt pizzasausen til pizzasoppen.
- Finn frem ovnsformene dine og planlegg hvordan du skal sette dem sammen som et puslespill for å utnytte plassen best mulig. Tegn gjerne opp et lite kart.
- Les igjennom alle oppskriftene, slik at du ser om det er noe du blir usikker på, slik at du bør beregne mer tid på forberedelsene.
2. Siste 90 minutter før middag:
a. Begynn gjerne halvannen time før maten, altså 30 minutter før det første skal i ovnen. (Når det er én time igjen til maten setter du den første retten inn i ovnen og setter en klokken på nedtelling. Følg tidsplanen (nederst) nøye for å se når du skal sette ting inn og ut av ovnen – og da blir alt ferdig på en time).
b. Sett ovnen på 180 grader.
c. Gjør klar potene (Vurdere om du må koke potene litt før de går inn i ovnen).
d. Gjør klar bacondadlene.
e. Ta ut kyllingen fra kjøleskapet og legg dem over på ildfast form.
f. Vask blomkålen og la den tørke.
g. Ta svinekjøttet ut fra kjøleskapet og legg grillspydene til svinespydene i vann.
h. Gjør klar brokkolien.
i. Gjør klar blomkålen.
j. Gjør klar pizzasoppen.
k. Tre svinekjøttet på spydene og legg dem på stekebrettet.
l. Lag salaten.
m. Skjær opp foccacciaen.
n. Dekk på.
o. Spis.
TIDSPLAN FOR 1 TIME I OVNEN
Sett klokken på nedtelling 1 time og følg denne tidsplanen, så vil det gå deg godt.
1 time igjen Sett inn potetene
45 min igjen Sett inn bacondadlene
40 min igjen Sett inn kyllingvingene
35 minutter Snu litt på potetene
35 minutter Sett inn blomkålen
30 minutter igjen Sett inn brokkolien
20 minutter igjen Sett inn Soppen
20 min vend om på blomkålen
15 min igjen Ta ut bacondadlene
15 minutter igjen Sett inn svinekjøttet
15 minutter igjen Snu brokkolien og potetene
10 min Ta av folien på kyllingvingene
10 min Vend om på blomkålen
7,5 minutter Igjen snu svinet
0 minutter igjen Nå kan dere spise og kose dere!
Dette så slettes ikke ille ut. Smaker nok utmerket med en iskald pils til 🙂
Hvorfor får jeg ikke printet ut hele/alle oppskriftene?