Lammefrikassé

Lammefrikassé
Deilig smakfullt lammekjøtt, deilige norske grønnsaker og en snadder hvit saus. Norsk tradisjonsmat på sitt beste! Nammis!

Høsten er en deilig tid for norsk tradisjonsmat, og så langt har denne høsten vært en real fest. I dag ventet vi svigerforeldre på døren, og da virket det som om det eneste passende var å servere lammefrikassé. Ekte norsk tradisjonsmat som utnytter norske sesongråvarer på sitt beste. Det tar litt tid å lage, men det er verdt innsatsen.

Sjekk også våre andre norske tradisjonsretter

 

Du trenger

til 6 pers

  • Cirka 2 kg lammekjøtt (jeg kjøpte ferskt fårikålkjøtt – men vær nøye i butikken: velg riktig pakke slik at du får masse kjøtt og lite bein og fett
  • 2-3 liter vann (nok til å dekke kjøttet i gryten)
  • 1 løk
  • 3 laurbærblad
  • 1 ts salt
  • 1 ss hele pepperkorn
  • 100 gram smør
  • 100 gram mel
  • 3 dl fløte
  • 2 dl melk (helst h-melk)
  • ½ ts malt pepper
  • 250 gr gulrot, kappet i skiver
  • 250 gr kålerabi/kålrot, kappet i strimler
  • 200 gram sellerirot, kappet i strimler
  • 2 purreløk (kun det hvite), kappet i skivet

 

Serveres med: Kokte poteter og salt

 

Slik gjør du

1. Kutt opp lammekjøttet i passende biter på cirka 50 gram. En vanlig kjøkkenkniv klarer helt fint å dele de fleste beina i en fårikålkjøtt-pakke.

2. Vask hver del i kald rennende vann, og legg til side for å renne fra seg.

3. Ha kjøttet, løken (skrelt og delt i to), hele pepperkorn, salt og laurbærblad i en stor gryte, og dekk til med vann. Kok opp.

4. Redusere varmen og la koke i halvannen time, til kjøttet er så mørt at det løsner fra beina. Siden det er mye fett i lammekjøttet flyter det opp mye skum under koketiden. Bruk en spiseskje og fjerne dette skummet underveis. Det tar litt tid, men er verdt det.

5. Når koketiden er ferdig heller du kraften over i en annen gryte. Det er veldig viktig at du ikke heller kraften ut i vasken. Mitt tips er å ha et dørslag oppi en annen gryte og så helle hele sulamitten oppi.

6. Den silte kraften skal nå kokes ned til cirka 1 ¼ liter. Da blir den litt kraftigere, og det er bra. For meg tok det cirka 15 minutters koking.

7. Mens det hele koker plukker du ut kjøttstykkene fra dørslaget slik at bare laurbærene, pepperkornene, løken og rene beinbiter ligger igjen. Sett kjøttet til side – og kast resten

8. Så kutter du opp grønnsakene.

9. Når kraften er ferdig redusert kan du smelte smør i bunnen på en stor kjele (gjerne den du kokte lammekjøttet i) på medium varme. Når smøret er smeltet rører du inn melet. Rør godt i cirka ett minutt, og så tilsetter du kraften litt og litt og litt til alt er én jevn masse.

10. Kok opp og la koke i 20 minutter. Samtidig koker du grønnsakene i en annen kjele og setter potetene på koking i enda en kjele.

11. Etter 20 minutter tilsetter du fløte, melk og pepper i sausen og rører godt. Dersom du vil kan du også smake til sausen med litt salt, men her i huset kjører vi barnevennlig og lar de voksne salte ved bordet.

12. Dersom grønnsakene er møre har du dem oppi sausen sammen med kjøttet.

13. La alt varme seg i 2-3 minutter, og så er du klar for servering. Smakelig måltid!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.