Lasagne

Lasagne uten hvit saus.
– Herregud som du smatter og sukker og stønner, sa Madammen over bordet. Lasagnaen var kommet på bordet, og den var så god at jeg glemte alt om bordskikk og gaflet i meg. Nammis!!

Toro har lært oss at lasagne er en realativt berøvelig sammensetning av posebasert tomatsaus og litt iblandet melk. Utlandet har desperat forsøkt oss til å forstå at lasagne er noe mer: Et kjærlig resultat av frisk bolognese, fyldig hvit bechamel-saus og deilig ost på toppen. Resultatet har vært at mange nordmenn vegrer seg for å lage hjemmelahet lasagne fordi den hvite sausen blir for fremmed og rar. Ikke fortvil: Her er den norsk-italienske redningen for alle oss som vil ha kombinasjonen. Med denne lasagnaen får du den friske spennende tomatsausen med fantastisk dybde og smaksglede – iblandet litt melk. Resultatet er en norsk-italiener som kommer til å fryde de fleste rundt bordet. Jeg klarte ikke å slutte å spise!

 

Sjekk også våre andre pastaretter

 

Du trenger

til 6 store porsjoner ( da regner jeg 1 pastaplate per porsjon)

Til italiensk kjøttbolleblanding
  • 400 gram svinekjøttdeig
  • 1 ½ ss salt
  • 1 ½ ss paprikapulver
  • 2 fedd hvitløk (most gjennom hvitløkspressen)
  • 1 ½ ss sukker
  • 1 ts svart malt pepper
  • 3 ss rødvinseddik
Til bolognesen:
  • 200 gr finhakket/revet gulrot
  • 2 gulløk, finhakket
  • 3 fedd hvitløk, presset gjennom hvitløkspressen
  • 400 gr karbonadedeig
  • 4 bokser hermetiske tomater
  • 250 gr tomatpure
  • 1 dl finhakket fersk basilikum (Kan erstattes av 2 ss tørket)
  • 2 ss brunt sukker
  • 2 ss tørket oregano
  • 2 laurbærblad
  • 1 ss paprika-krydder
Til resten
  • 1 liter h-helk
  • 18 lasagneplater
  • 2 kuler fersk mozarella
  • 350 – 400 gr revet ost (justere mengden og ostetype etter ønske og lyst. Jeg brukte sånn ferdigrevet ost med fire typer ost i fra Tine)
Utstyr:
  • En ildfast form med plass til 6 lasagneplater i bunn.

 

Slik gjør du:

1. Vi begynner med den italienske kjøttbolleblandingen. Den gir lasagnaen en bedre og dypere smak. Bland salt, paprikapulver, to fedd hvitløk, sukker, pepper og rødvinseddik sammen med svinekjøttdeigen. Bland godt, og la gjerne hvile i kjøleskapet en stund før du tar den frem igjen. (Denne blandingen kan du faktisk gjerne lage dagen før, slik at smakene virkelig får sette seg.)

2. Så tar vi fatt på bolognesen. Stek løk, gulrot og hviløk på medium varme i olje i cirka 10 min til alt er mykt. Ikke bruk for sterk varme – det skal ikke få noe særlig med stekeskorpe.

3. Tilsett kjøtt (både karbonadedeig og den italienske kjøttbolleblandingen) og brun det lett. Hakk veldig intenst og ivrig, særlig i starten, slik at kjøttbitene blir så små som mulig.

4. Tilsett hermetiske tomater, tomatpuré, basilikum, brunt sukker, oregano, laurbærblad og paprikakrydder.

5. Rør godt og varm opp til det putrer. La småkoke i 30 minutter (minimum et kvarter dersom du har dårlig tid). Rør innimellom.

6. Mens lasagnaen putrer passer det å sette på stekeovnen. 200 grader – over- og undervarme.

7. Tilsett melken og varm opp til det putrer igjen. La putre i 5-10 minutter.

8. Nå skal lasagnaen monteres. Ha cirka en fjerdedel av bolognesen i bunnen av den ildfaste formen, og dekk til med pastaplater. Gjenta til du har tre lag pastaplater og fire lag bolognese (så det skal være bolognese både på toppen og bunnen).

9. Kutt opp den ferske mozarellaen i skriver og fordele jevnte utover lasagnaen.

10. Strø så et lag med revet ost på toppen. Krydre osten lett med pepper.

11. Stek lasagnaen på 200 grader i cirka 30 minutter (til osten er gyllen)

12. La lasagnaen hvile i cirka 15 minutter før du begynner å skjære i den – hvis ikke flyter den så voldsomt utover.

3 kommentarer om “Lasagne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.