Leverpostei

Leverpostei
Deilig hjemmelaget leverpostei med masse smak. Nammis!

Etter at kjøttkvernen kom i hus for noen år siden, er leverpostei noe som har stått høyt på ønskelisten min av ting jeg vil lage. Og når julen nå nærmet seg, følte jeg at jeg ikke kunne vente lenger. Jeg bare måtte prøve hjemmelaget leverpostei med masse, krydder og pepper og bacon og snadder. Det smaker mer av kjøttet enn det man får i boksene fra Stabburet, men det er jo litt av poenget. Fast juletradisjon hos oss fra nå av, men dette kan man jo lage året rundt!

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE PÅLEGG-OPPSKRIFTER

Du trenger

Til en stor porsjon (halver gjerne)

  • 400 gram lever (Det kan være lever av svin, kalv eller kylling)
  • 200 gram spekk (alternativt litt fettholdig kjøtt som litt ribbe for eksempel)
  • 1 stor gulløk
  • 4 ansjons-filter
  • 2 egg
  • 50 gram hvetemel
  • 50 gram smør
  • 4 dl melk (gjerne h-melk)
  • 1 ts grovmalt pepper
  • 2 ts salt
  • ½ ts malt nellik
  • ½ ts malt allehånde
  • 1 ts timian
  • ½ ts malt muskatnøtt
  • en klype kajennepepper
  • Ha gjerne bacon eller baconterninger på toppen av leverposteien

 

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 175 grader

2. Sørg for at kjøttet er ferdig tint hele veien gjennom. Tørk av med et kjøkkenhåndkle eller et papir som ikke loer.

3. Så skjærer du spekk og løk og lever i store terninger.

4. Kjør lever, spekk og løk og ansjonsfiletene gjennom kjøttkvernen til du har en jevn, fin masse. Jeg valgte å kjøre alt gjennom kjøttkvernen 2 ganger, men noen velger tre.

5. Så skal vi lage hvit saus: Smelt smøret i en liten kjele. Ha i melet og rør jevnt sammen smør og mel til blandingen får en gyllen farge (Det tar cirka et minutt). Hell sakte inn melk mens du rører hele tiden. Kok sakte opp og la koke i cirka fem minutter til blandingen er jevn og tykk og melsmaken er borte.

6. Tilsett sausen til levermassen sammen med egg og bland godt.

7. Så rører du inn alt krydderet.

8. Ha leverposteimassen i former (jeg valgte én stor ildfast form, men du kan velger flere av mindre størrelse også.

9. Pynt eventuelt med bacon, pepper og laurbær på toppen.

10. Sett formene på det dypeste stekebrettet du har, og fyll på med vann opp til kanten.

11. Stekes i ovnen i cirka 75 minutter.

2 kommentarer til “Leverpostei

  1. Heisann og rakk for en suveren blogg med så mye gode oppskrifter;) har mange herfra som er blitt favoritt . Jeg lager leverpostei hvert år og har oppskrift etter mormor og mamma, men har opp gjennom årene forbedret den og prøvd oss frem med forskjellige ting, og kan virkelig anbefale deg å prøve Farse istedenfor spekk. Og lag hvit saus og bland i. Lover at den kommer til å falle i smak;) Min leverpostei er det mange som vil ha til jul, så må lage opp mye;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.