Lussekatter

http://www.nammis.no/lussekatter/
Jeg får vann i munnen av dette bildet! Ferske, nybakte lussekatter med deilig safran og saftige rosiner. Nammis!

Når duften av nybakte lussekatter med safran og rosiner brer seg utover kjøkkenet en tidlig morgen i desember så begynner julestemningen virkelig å sette inn her i huset. Lussekatter en av mine kjæreste førjulstradisjoner. Men for å sikre den ekte lussekattelykken kan man ikke jukse. Lussekattene må stekes samme dag som de spises og man må bruke ekte safran. Slik er reglene hos oss! Og det skader ikke å servere dem med kakao.

Prøv våre andre juleoppskrifter også  

 Du trenger:

Til cirka 30 små lussekatter

  • 150 gr ekte smør
  • 5 dl melk (helst h-melk)
  • 50 gram gjær (en pakke tørrgjær)
  • 1 gr safran
  • 150 gr sukker
  • ½ ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 13 dl hvetemel
  • 1 dl rosiner (jeg kjøper sånne ekstra store – de finner man i «innvandrersjapper» (har noen et bedre navn her?)
  • 3 eggeplommer til pensling

TIPS! Lussekatter bør stekes samme dag som de spises. Derfor kan det være en god idé å kaldheve deigen over natten dersom du må stille med lussekatter i barnehagen eller på jobben. Da lager du deigen som vanlig (men du må la melkeblandingen kjøle seg ned i kjøleskapet før du blander den med gjæren), og lar deigen stå i kjøleskapet (tildekket av plast) og heve sakte over natten. Ta deigen ut av kjøleskapet 45 minutter før du deler den opp i biter – da får den romtemperatur. Resten av prosessen gjør du som det står i oppskriften.

Sjekk ut mine beste lussekattetriks

 

Slik gjør du:

1. Smelt smøret på forsiktig varme.

2. Tilsett melken i smøret, og la kjøle seg ned, slik at temperaturen er under 37 grader. Aller helst skal den være 25 grader.

3. Dersom du bruker fersk gjær, smuldrer du den opp i bakebollen (Dersom du har tørrgjær blander du pulveret ut i melet). Tilsett litt av melkeblandingen og rør rundt til alt er en jevn veske. Så rører du inn resten av melkeblandingen litt og litt.

4. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran og mel (med eventuelt tørrgjær) i deigen,

5. Elt deigen i et par minutter. Vurder så om du må tilsette mer mel eller veske. Deigen skal være så tørr at den akkurat slipper bakebollen. Safranet gjør at deigen blir gul – det er helt normalt – ikke bli bekymret.

6. Når du er fornøyd med konsistensen elter du i 10-15 minutter til. Da strekker du glutenet i melet – og du får en veldig god konsistens på bollene dine.

7. Rull deigen sammen til en rund klump og sett tilbake i bakebollen. Dekk til bakebollen med et fuktig kjøkkenhåndkle og la heve på et lunt sted til deigen er dobbelt størrelse. Minimum hevetid er én time – det beste er to.

8. Når du har satt deigen til heving, tar du ut rosinene og har dem i en skål med vann. Da unngår du at små rosiner brenner seg i ovnen og får saftige og deilige rosiner på lussekattene

9. Elt deigen på kjøkkenbenken og del deigen opp i biter. Denne deigen passer til cirka 30 lussekatter. Bruk gjerne kjøkkenvekten for å sikre at alle lussekattene er like store.

10. La gjerne deigklumpene hvile 15 minutter på kjøkkenbenken – da blir deigen lettere å forme.

11. Trill ut delene til fingertynne pølser og form dem som du ønsker. Jeg pleier å forme dem i S-former, slik du ser på bildet, og legg de ferdige kattene på et bakebrett med papir.

12. Pynt med to rosiner per lussekatt.

13. La deigen etterheve i minst 25 minutter. Helst 45-60 minutter.

14. Pensle med eggeplommer

15. Stekes på 255 gram i 5-8 minutter til de får en fin gylden stekeskorpe. Avkjøles litt på rist.

16. Spises helst samme dag. Gjerne med en god kopp kakao til.

Én kommentar til “Lussekatter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.