Inspirasjon kommer ofte når man minst venter det. Denne oppskriften fant jeg i et gammelt Allers(!) som på lå på utedoen(!!) ved sommerhytten vi hadde leid. En spennende kombinasjon av Gourmet-stemning og langpannekake. En lys og mektig langpanne med masse deilig smak, som bør nytes i små biter for ikke å bli for overveldende. Et par-tre munnfuller per kakestykke er perfekt. Tenk deg en slags kanapé-kake. En skikkelig godbit som passer godt til en kopp sterk kaffe! Nammis!
Prøv våre andre langpannekaker her
Du trenger
- 500 g ekte smør
- 10 dl hvetemel
- 4 dl sukker
- 4 ss vaniljesukker
- 1 ss bakepulver
Til fyllet:
- 4 hele egg
- 2 dl original kesam
- 5 dl crème fraîche
- 3 dl sukker
- 1 ss vaniljesukker
Slik gjør du
- Ta ut alle ingrediensene fra kjøleskapet 30-60 minutter før du skal bruke dem, så er alle ingrediensene romtemperert. Dette er særlig viktig med smøret!
- Bland sammen smør, mel, vaniljesukker, bakepulver og sukker. Deigen blir da litt «smulete».
- Del deigen i to.
- Ha bakepapir i bunnen på en (gullende ren) langpanne.
- Ha den ene deigklumpen i langpannen, og fordele deigen jevnt utover hele langpannen. Deigen skal være omtrent like tykk over alt og det må være deig ut i alle hjørnene. Det er bare til å innrømme at denne delen av prosessen kan være litt knotete, så det gjelder å smøre seg med tålmodighet. Dersom du bruker håndbaken og fingertuppene og jobber systematisk, bør det likevel ikke ta mer enn cirka 5 minutter.
- Bland sammen alle ingrediensene til fyllet (egg, kesam, crème fraîche, sukker og vaniljesukker).
- Hell fyllet over deigen i langpannen.
- Ta den siste halvdelen av deigen, og smuldre den over fyllet i klatter. Prøv å fordel det sånn nogenlunde jevnt utover hele kaken (Du trenger ikke å tenke på at du skal dekke alt fyllet med deig – det er ikke poenget – det skal være masse små gule fyll-flekker på hele kaken).
- Stek kaken på 200 grader midt i ovnen i cirka 30 minutter (jeg brukte 40 på min litt svake ovn).
- Avkjøl kaken, og del del opp i små ruter på cirka 2,5 * 2,5. Jeg brukte en liten rund kakeutstikker, og det ble ganske fint.