Mandelflette

Perfekt til kaffen, til et møte eller til tur-nisten.
Deilig, saftig mandelflette med mandelfyll. Nammis!

Nå snakker vi hverdagsbakst, dere. Men hverdagsbakst skal jo også være magisk bakst, og denne mandelfletten er et lite stykke hverdagsmagi. Enkelt, greit, klassisk og fantastisk godt bakverk til de små anledninger. Perfekt til kaffen, et sykebesøk, et foreningsmøte eller som niste i tursekken. Nystekt, luftig hvetebakst med saftig mandelfyll og litt melisglasur på toppen. Nammis!

Har du heller lyst til å bake noe annet?

Du trenger

Til degien:

  • 7 gr tørrgjær (½ pakke) + 1 ts sukker
  • 1,25 dl lunken melk (25 – 30 grader)
  • 80 gr ekte smør
  • 365 gr hvetemel
  • 75 gr sukker
  • 1 liten klype salt
  • 1 egg

Til Fyllet

  • 250 gr mandler
  • 100 gr sukker
  • 2 egg
  • 1,25 kremfløte

Til pensling: 1 eggeplomme

Til pynt: melisglassur av 250 gr melis og 3 ss vann

 

Slik gjør du

1. Lunk melken og bland den med gjær og 1 ts sukker i en bolle og rør godt. La blandingen stå og hvile 5-10 minutter.

2. Smelt smøret på lav varme og bland det sammen med mel, sukker, salt og egg.

3. Tilsett gjærblandingen og bland alt godt.

4. Nå skal deigen eltes (gjerne i kjøkkenmaskin). Poenget med det er å strekke fibrene i deigen, slik at fletten blir best mulig å spise.

5. Elte deigen i noen par minutter og vurdere om du skal tilsette mer mel eller litt mer melk. Deigen skal være så fuktig at den akkurat slipper bakebollen.

6. Når du er fornøyd med veskebalansen elter du i 10 – 15 minutter til.

7. Dekk til deigen med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la stå lunt i cirka to timer til deigen er doblet i størrelse.

8. I mellomtiden lager du fyllet.

9. Da begynner du med å male mandlene (med skallet på). Helst i en mandelkvern, men du kan også bruke blender eller kjøkkenmaskin. I verste fall finhakker du dem superfint med kniv.

10. Bland de malte mandlene med sukker, egg og kremfløte.

11.Når deigen er ferdighevet kjevler du den ut i et rektangel, cirka 0,5 cm tykt.

12. Så fordeler du fyllet utover deigen (som om du skulle lage skillingsboller).

13. Rull sammen deigen til en stram pølse, fra langsiden.

14. Så kommer det som kan bli litt sølete. For nå skal pølsen bli til flette. Bruk en skarp kniv eller en ren saks og klipp pølsen i to, på langs. Men la den siste centimeteren være uklippet, slik at de to flettedelene er sammenkoblet i den ene enden.

15. Så lager du en flette av de to strimlene. Hold strimlene, slik at mandelfyllet ligger oppover (da blir det minst søl), og lag en flette med å legge strimlene overhverandre. Gjerne litt stramt.

16. Pensle fletten med eggeplomme, og la etterheve under et fuktig kjøkkenhåndkle i 30-60 minutter.

17. Stek fletten i 25 minutter på 200 grader.

18. Avkjøl fletten på rist i minst ti minutter.

19. Bland sammen melis og vann til det er en jevn hvit masse og fordele utover fletten.

20. Skjær opp i skriver og server.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.