Grovt matpakkebrød

Oppskriften holder til to brød.
Smaksrikt grovbrød med sprø skorpe som egner seg godt til matpakken. Nammis

Jeg er en brødentusiast. Ferskt brød – fint eller grovt – er en fantastisk kilde til livsglede for meg. Deilige sprø skorper på duftende nybakt brød. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten brødmat i livet. Denne oppskriften gir to svære brød med godt potensiale som frokost, lunsj, matpakke og som middagstilbehør. Det tar litt tid å lage, men det er det verdt!

Prøv også våre andre grovbakst-oppskrifter også

 

 Du trenger

Nok til 2 store brød

  • 1 kg hvetemel
  • 200 gr sammat rug, fin
  • 200 gr sammalt rug, grov
  • 400 gr sammalt hvete, fin
  • 50 gr havrekli
  • 3 ss lys sirup (0,4 dl)
  • 1 ts salt
  • 50 gr ekte smør (kan erstattes med olivenolje)
  • 1,2 l vann
  • ½ pakke gjær (25 gr fersk/7 gr tørrgjær)

Slik gjør du

1. Bland alle de tørre ingrediensene (inkludert evt tørrgjær) i en bakebolle.

2. Varm smør, sirup og vann til 25 – 30 grader (bruk gjerne steketermometer for å få det helt nøyaktig).

3. Dersom du bruker fersk gjær smuldrer du den i en liten bolle, og rører den sammen med litt av den lunkne vesken.

4. Nå skal deigen eltes – godt. Her er det like greit å bruke kjøkkenmaskinen. La maskinen gå i et par minutter før du vurderer om deigen er for tørr eller våt. Den skal være så tørr at den akkurat slipper kantene på bakebollen. Det gjør ikke noe om litt henger igjen i bunnen. Tilsett mer mel eller veske dersom det trengs.

5. Når du er fornøyd med konsistensen kan du elte deigen på medium hastighet (eller med hendene). Ti minutter er flott – femten minutter er ennå bedre. Poenget med å elte lenge er å strekke fibrene i melet. Det gir brødet en flott konsistens når det stekes.

6. Når deigen er eltet ferdig skal den langheves i cirka 8 timer (for eksempel over natten). Gjerne over natten. Den vil heve en del – så du kan vurdere om du har en stor nok bolle eller om du må dele deigen i to. Strø litt mel på toppen av deigen – og dekk til med et kjøkkenhåndkle. Heves i kjøleskap.

7. Når deigen er ferdig hevet kan du ha den ut på bakebordet. Del deigen i to (dersom du ikke allerede har gjort det. Dersom du har god tid nå, kan du la deigklumpene hvile i 15 minutter på benken. Da får de best utbytte når de skal formes til brød. Dersom du har dårlig tid kan du gå videre med én gang.

8. Elt deigklumpene godt (cirka 5 minutter) og form dem til brød. La brødene etterheve på bakebrett i 30 – 45 minutter.

9. Pensle toppen av brødene med iskaldt vann. Dersom du vil ha litt mønster i brødet, kan du skjære 2-3 snutt på skrå av brødet med en skarp kniv (1-2 cm dypt) før du pensler brødene.

10. Stek brødene midt i ovnen på 225 grader i 35 – 40 minutter. Hvis du vil ha ekstra sprø skorpe kan du kaste 1 dl kaldt vann i ovnsbunnen idet du setter dem inn. Dampen vil bidra til sprø skorpe.

11. La brødene avkjøles på rist.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.