Mulligatawny-suppe

Mulgatawnysuppe
«No soup for you!!» «Same procedure as least year, miss Sophie?» Denne suppen er mest kjent i Norge gjennom kulturklassikere som Grevinnen og Hovmesteren og Seinfeld. Men i tillegg til å være rik på kulturelle referanser er den også rik på smaksopplevelser. Må prøves!

Denne suppen er egentlig tamilsk, men ble kraftig britifisert av kolonimakten før den kom til Europa. Jeg ser for meg at denne suppen ble skapt fordi noen bestemte seg for å bruke absolutt alle ingrediensene de hadde tilgjengelig. Resultatet ble en utrolig spennende og velsmakende suppe!

Du trenger:

  • 4 kyllinglår (ta av skinnet) eller 600 gram kalkunkjøtt
  • ½ dl olivenolje
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 1 ss grovhakket ingefær
  • 2 finhakkede eller pressede hvitløksfedd
  • ½ gr safran
  • 1 gulrot i skiver
  • 1 nepe i terninger
  • 1 løk i ringer
  • 1 ss garam masla-krydder
  • 1 ss finhakket koriander
  • 1 ts kumminfrø
  • 1 ts korianderfrø
  • ¼ ts kajennepepper
  • 1 l hønsekraft
  • 1 laurbærblad
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 4 poteter, skrelt i terninger
  • 50 gram skåldede mandler
  • 2 dl lettrømme

OBS! Jeg bruker bare halvparten av den olivenoljen som blir anbefalt. Det blir fett nok for meg. Dersom du vil ha «originalmengden» må du bruke 1 dl olivenolje.

OBS 2! Noen liker å skålde 100 gram mandler, og strø halvparten av dem over den ferdige suppen. Jeg har prøvd, og synes ikke det var noe særlig. Men prøv gjerne du.    

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Brun kyllinglårene i olivenolje i suppegryten. Ta dem så bort fra gryten.

3. Senk varmen i gryten og stek ingefær, sjalottløk, hvitløk og safran i samme olje i noen minutter.

4. Tilsett gulrot, nepe, koriander og løk i gryten.

5. Tilsett garam masala, kuminfrø, korianderfrø og kajennepepper i gryten.

6. Tilsett hønsekraft, tomater og laurbærbladet i gryten.

7. Ha oppi poteter og kyllinglårene og la suppen småkoke i cirka 30 minutter (eller til kyllinglårene er møre)

8. Rist mandlene i ovnen i 4 minutter

9. Kok opp rømme med mandlene til vesken er omtrent halvert.

10. Kjør blandingen til en puré med stavmikser eller kjøkkenmaskin

11. Når kyllinglårene er møre tar du dem ut av gryten og fjerner kjøttet fra beina. Kutt opp kjøttet i passende suppebiter.

12. Hell mandelrømmen i suppegryten og bland godt.

13. Ha i kyllingkjøttet og smak til med salt og pepper.

14. Gi suppen et oppkok og så er den ferdig. 

Én kommentar til “Mulligatawny-suppe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.