Napoleonshatter

Napoleonshatter
Nybakte, herlige julekaker med sprø kjeks, saftig marsipan og et lekkert sjokoladelag. Nammis!

Napoleonshatter er virkelig et av julen undre! Det er nok ikke den lette julekaken du spiser like etter pinnekjøttet på julaften – dette er nemlig en hel liten julefest i seg selv. Dette er kakene du finner frem når du er julegodtesyk og skal unne deg noe ordentlig snadder. Kanskje du får en julegjest på besøk eller kanskje du har noen gode pauseminutter i godstolen etter du har pyntet treet. Eller kanskje du trenger noe til Grevinnen og hovmesteren. Passer perfekt med en stor kopp god kaffe!

PRØV OGSÅ MINE ANDRE JULEKAKER

Du trenger:

Til cirka 16 store hatter

  • 300 gram mel
  • 150 gram smør, romtemperert
  • 100 gram melis
  • 1 egg
  • 350 gram marsipan
  • 250 gram kokesjokolade

 

Slik gjør du

1. Vi begynner med deigen. Bland mel og sukker i en bolle og bland så inn smøret til alt er én jevn masse. Bruk gjerne kjøkkenmaskinen til dette.

2. Så blander du inn egget. Ikke rør mer enn nødvendig her, stopp så snart egget er blandet inn i deigen.

3. Rull deigen sammen til en ball, og press den litt flat. Så pakker du deigen inn i plast og setter den i kjøleskapet en stund. Minimum 30 minutter. Da setter den seg, og er lettere å jobbe med.

4. Så kjevler du deigen ut, slik den blir ganske tynn – 3-5 millimeter er passe.

5. Bruk så en rund pepperkakeform, og stikk ut så mange rundinger du kan – og legg dem på et brett. Jo større runding, jo større kjeks får du. Jeg brukte en runding på 8 centimeter – og fikk 16 kjeks. De var da ganske store. Neste gang tror jeg at jeg skal gå ned til 6 centimeter.

6. Sett ovnen på 200 grader.

7. Tell hvor mange rundinger du fikk, og fordele marsipanen i like mange biter. Hvis du er like nerd som meg, bruker du sikkert kjøkkenvekten for å sikre at hver marsipankule er like stor.

8. Rull alle marsipanklumpene sammen og plasser dem på midten av hver runding.

9. Så skal du brette kaken sammen til en napoleonshatt med tre kanter. Bruk fingrene, og press deigen fra tre kanter opp mot marsipankulen fra undersiden, slik at deigen fester seg til marsipanen.

10. Legg hattene på stekebrett, og stek dem i 8 – 10 minutter, til kjeksen får blir gyllen og fin.

11. Avkjøle kakene helt. Så lar du dem hvile i kjøleskapet til du er klar med sjokoladen

12. Smelt sjokoladen i vannbad.

Vannbad betyr at du smelter sjokoladen med indirekte varme. Knekk sjokoladen i biter og legg bitene i en metallskål eller glassskål over en kjele med varmt/småkokende vann og lar det stå urørt til det smelter. Pass på at skålen ikke berører det kokende vannet, for da blir sjokoladen smeltet for raskt.

13. Ta napoleonshattene ut av kjøleskapet. Ta tak i marsipantoppen og dypp bunnene i den smeltede sjokoladen, slik at hele bunnen blir dekket av et lag sjokolade. Rist godt av. La kakene ligge med bunnen opp, til sjokoladen har stivnet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.