Oksestek

Oksestek
Perfekt søndagsmiddag; Saftig, mør oksestek med saus og poteter. Nammis!

Det er et eller annet dypt fantastisk med oksekjøtt. Når man i tillegg kan steke et helt, stort, rød og saftig kjøttstykke er lykken komplett. Oksestek (så lenge den bare stekes til 65 grader rosa) er virkelig blant mine favorittsteker. Jeg kunne klart meg lenge med bare kjøttet, men tilsetter du perfekte poteter og en digg saus (og kanskje til og med litt grønt i et lite hjørne av tallerkenen) så trenger man nesten ikke noe mer i livet. Bortsett fra litt sjokoladepudding  og vaniljesaus til dessert, kanskje.

 

 

SJEKK MINE TIPS TIL EN DIGG SAUS TIL STEKEN!

 

 Du trenger

  • En oksestek, surret
  • 1 ts pepper
  • 2 ts salt
  • 1 steketermometer
  • Ett fedd hvitløk (kan sløyfes)

 

TIPS! Dersom du skal lage sausen selv, har du sikkert tenkt å bruke stekeskyen fra oksesteken. Legg da gjerne noen grønnsaker i ovnsformen for å gi litt ekstra god smak på kraften. Hva med en gulrot (delt i to), løk (delt i to) og noen knuste fedd hvitløk?

 

Slik gjør du

1. Dersom steken er fryst er det viktig å gi den god tid til å heve. Ta den opp en eller to dager før den skal brukes og sett den innerst i kjøleskapet, slik at den tiner sakte.

2. Ta steken ut av kjøleskapet i god tid før den skal i ovnen, slik at den blir romtemperert. Cirka en time på kjøkkenbenken

3. Still ovnen på 130 – 180 grader. Det kommer litt an på hvor dårlig tid du har. Større steketemperatur gir kortere steketid, mens lavere steketemperatur er bra for smaken og saftigheten. Jeg valgte 150, og var godt fornøyd med det.

4. Tørk godt av steken med et kjøkkenhåndkle eller et kjøkkenpapir som ikke loer.

5. Gni steken inn med et hvitløksfedd som er delt i to, og gni inn salt og pepper.

6. Plassere steketermometeret midt i steken.

7. Dersom du skal ha grønnsaker til kraften legger du disse i bunnen i en ildfast form med rist. Steken plasseres på risten, slik at kraften kan dryppe ned i bunnen.

8. Så lar du oksesteken kose seg inne i ovnen til den oppnår den temperaturen du ønsker. På 65 grader er kjøttet rosa (slik jeg vil ha det) og på 70 er det ganske godt gjennomstekt (slik oksestek ofte tradisjonelt er). Dette velger du litt selv.

9. Pakk oksesteken inn i aluminiumsfolie og la den hvile i 10 – 15 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver og serverer den. Da blir steken saftigere og bedre.

10. I mellomtiden kan du for eksempel lage sausen.

 

TIPS: Restene fra oksestek er superdupert som pålegg

 

Én kommentar til “Oksestek

  1. Tilbaketråkk: Smørbakte grønnsaker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.