Ovnsstekt rype

Ovnsstekt rype
Ovnsstekt rype med potetmos og en deilig fløtesaus med eple og bacon. Nammis!

Rypen er fuglen som gjør menn til menn. Folk lemper våpnene på ryggen og setter kurs for den mest utilgjengelige natur for å skyte på disse herlige fuglene. Man skal svette, blø, sulte og helst gråte litt for å jakte på disse dyrene. Selv fant jeg mine fugler i frysedisken, ferdig plukket og kjemisk fri for blyhagl og jegersvette. Sånn sett føler jeg at jeg vant. Og når jeg fikk til en så god saus som denne eple- og baconsausen tar jeg alle poengene.

SJEKK UT VÅRE ANDRE FJÆRKRE-OPPSKRIFTER

 

Du trenger:

Til 2-4 personer (På restaurant og i selskap får man ofte en halv rype hver. Jeg har bergnet en hel rype til hver. Du får vurdere selv hvor storspist selskapet ditt er)

 

  • 2 ryper (godt renset/ferdig tint)
  • Krydres med et lag salt and pepper
  • 4 knuste einebær (kan sløyfes hvis du ikke har)
  • 4 ferske timian-strå (kan sløyfes)
  • 8 striper bacon
  • 2 ss smør
  • 1 eple, skrelt, uten kjerner, skåret i 8 båter
  • 1 purreløk, kuttet i skiver
  • 1 ½ dl eplesider, gjerne litt tørr
  • 2 dl fløte
  • 2 ½ dl kylling- eller villfugl-kraft (jeg brukte kylling)

TIPS: Jeg serverer denne retten med en rik potetmos av mandelpoteter med masse smør og fløte.

 

 

Slik gjør du

1. Hvis fuglene er fryst må de få tine sakte innerst i kjøleskapet over natten. Ta rypene ut av kjøleskapet en halvtime før du begynner å jobbe med dem, så får de romtemperatur.

2. Sett ovnen på 200 grader

3. Tørk godt av rypene med et kjøkkenpapir som ikke loer både på innsiden og utsiden av rypene.

4. Krydre med salt og pepper bade på innsiden og utsiden av rypene.

5. Knus enebærene i en morter og fordel dem i det store hulrommet på innsiden av fuglene.

6. Fest en timianstrimle under hvert ben.

7. Klipp til baconstrimlene og legg dem slik at de dekker hele brystpartiet på fuglene. Du kan feste baconet med tannpirkere hvis du vil være helt trygg på at de sitter fast.

8. Resten av baconet kutter du opp i biter.

9. Smelt 1 ss smør i en gryte eller panne som tåler å gå i ovnen. Stek bacon og eplebåtene på mild varme i 5- 10 minutter til baconfettet har smeltet. Ta ut både eple og bacon fra gryten.

10. Smelt resten av smøret. (Her kan du også bruke andefett om du har).

11. Brun rypene (med baconstrimlene på) til alle sidene har fått en gyllen farge. Cirka 1-2 minutter på hver side Ta ut rypene fra gryten.

12. Ha i purren og stek den myk til den «faller litt sammen». Det tar cirka fem minutter

13. Ha i kraften og rør godt i bunnen. Det gjør ikke noe om det som er i bunnen ser ganske mørkt ut – det er masse god smak her som vi vil ha med oss videre.

14. Så tilsetter du fløten og sideren og rører godt.

15. Legg eplene og baconet oppi igjen.

16. Plasser så rypene midt i gryten

17. Sett inn i ovnen å la steke i 20 minutter litt avhengig av størrelse på rypene. Tilsett mer vann eller kraft hvis sausen blir veldig tykk underveis i steketiden.

18. Sjekk omrypene er ferdig med å knipe litt i den tykkeste delen av brystet. Kjøttet skal føles litt «sprettent» skal ha litt motstand når du kniper i dem. Kjøttet skal være litt rosa.

19. Pakk rypene inn i aluminiumsfolie og la dem hvile i alle fall 5 minutter før du skjærer dem opp. Da er det vanlig å servere beina hele. Kutt av brystpartiene og skjær dem opp på skrå i tre deler. Eller gjør som meg og servere dem hele.

 

TIPS! Frys gjerne ned beinrestene fra fuglen til å lage egen kraft på et senere tidspunkt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.