Paibunn

Paibunnen forstekes i 10 minutter på 200 grader før den fylles med paiingredienser.
Det kan være litt fiklete å kle en paiform med deig. Men for hver gang blir det litt finere. Så da har du en god grunn til å lage pai ofte

Paibunnen spiller sjelden hovedrollen når det serveres pai, men en god pai begynner og slutter med en god bunn. Bunnen skal være sprø og helst ha en deilig smørsmak. Her er en oppskrift på en enkel, klassisk paibunn. Har du denne i bunn kan du trylle frem de lekreste paier. Nammis!

Hva skal du fylle paien med? Se våre paioppskrifter her

Du trenger

til en stor paibunn

  • 150 gr smør
  • 350 gr hvetemel
  • 50 gr sukker
  • 1 eggeplomme
  • 4 ss kaldt vann
  • Utstyr: paiform, sølvfolie, en pakke tørkede erter og en kjevle.

OBS! Denne oppskriften er til en søt dessertpai. Dersom du skal lage middagspai er det bare til å hoppe over sukkeret!

Slik gjør du:

1. Smuldre smør, mel og sukker sammen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin eller foodprosessor hvis du har.

2. Ha i egg og vann og elt deigen til du får en fin konsistens.Elt deigen i noen minutter og vurder om du må tilsette mer mel eller vann (1 ss av gangen). Deigen skal være så fast at den akkurat løsner fra bakebollen.

3. Pakk deigen inn i plastfolie, og la hvile i kjøleskapet minst i en time.

4. Sett ovnen på 200 grader.

5. Kjevle ut deigen på et melete underlag (ikke vær gjerrig på melet her – det skaper bare trøbbel) og kle den utover formen. Det er litt knotete de første gangene du gjør det, men øvelse gjør mester.

5. Nå skal paibunnen forstekes. 15 minutter på 200 grader. Men først må du gjøre to ting – for å hindre at paibunnen får bobler. Først prikker du bunnen cirka 30 ganger med en gaffel. Gjør det så hardt at hullene går helt igjennom paien og ned i paiformen din.

Det andre du må gjøre er å legge vekt på paibunnen. Jeg har en pakke med tørkede erter som jeg alltid bruker til paibunn. Jeg lager en liten pose av sølvfolie i bunnen av paibunnen og heller ertene oppi. Etter 15 minutter i ovnen fjerner jeg posen enkelt og greit. Når ertene har blitt kalde, heller jeg dem tilbake i boksen sin, og bruker dem på nytt igjen neste gang jeg lager pai. Det er en enkelt og billig måte å gjøre det på – men du kan også bruke andre ting for å holde bunnen nede)

6. Etter 15 minutter i ovnen tar du ut paien, og fjerner det du har brukt som vekt fra paibunnen – og steker den i fem minutter til for litt ekstra skorpe.

7. Så kan du fylle paien med de lekreste pai-ingredienser du kan tenke deg, og steke etter oppskriften til paien du skal lage. Denne bunnen tåler godt 30 minutter i ovnen.

4 kommentarer til “Paibunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.