Pepperkakeboller

Pepperkakeboller
Deilige, rykende ferske hveteboller med mild smak av pepperkake. Når pepperkakebollene blir kalde kommer pepperkakesmaken tydeligere frem. Ordentlig godt! Nammis!

«- Hvorfor er det ingen av bensinstasjonene som selger pepperkakeboller? Det må jo være fordi det ikke er noe godt. Jeg mener, de putter jo alt mulig annet oppi der. Selv disse solo-påskebollene kommer de unna med! Pepperkakeboller må jo smake forferdelig siden ingen har prøvd.» Slik tenkte jeg i flere år. Den ene julen etter den andre forsvant mens jeg vurderte å prøve pepperkakeboller for så å slå det fra meg. Men så en adventsdag våknet jeg og skjønte at i dag er dagen. Jeg bare MÅ prøve! Og flaks var det, for de var kjempegode!

SJEKK UT VÅRE ANDRE BOLLEOPPSKRIFTER

 

Du trenger:

Til cirka 20 boller

  • 1 kg mel
  • En pakke gjær
  • 150 g sukker
  • 3 ts kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts tørket ingefær
  • 1 ts kanel
  • ½ ts malt nellik
  • ½ ts malt, sort pepper
  • 1/2 l h-melk (romtemperert)
  • 150 g smeltet smør
  • 1 egg
  • Pensles med: 2 eggeplommer som er pisket sammen


TIPS! Gjør gjerne bollene enda mer julete. Hva med å ha litt rosiner i? Eller sukat? Eller hakkede mandler? Eller kransekakemasse? Eller hakkede dadler? Eller litt pinnekjøtt? Det er bare deg selv og fantasien din som kan stanse deg nå!

 

Slik gjør du:

1. Alle ingrediensene (inkludert melken) bør stå på kjøkkenbenken en stund, slik at alt er romtemperert.

2. Smelt smøret på forsiktig varme. Poenget er å smelte det, ikke varme det mest mulig.

3. Ha alt det tørr i en bakebolle og blant godt sammen

4. Rør sammen melken og smøret og sjekk temperaturen på blandingen (gjerne med et steketermometer). Blandingen skal helst være 20 – 30 grader, men alt opp til 37 er innenfor. Hvis du tester med fingrene skal blandingen føles lunken, ikke varm. Hvis den er for varm, bare setter du den til side noen minutter og tester igjen.

5. Bland i egget i smør- og melkeblandingen.

6. Så blander du det tørre og det våte godt sammen til du får en fin deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin til dette.

7. Elt deigen i noen minutter og sjekk om du trenger mer veske eller mel. Konsistensen på deigen skal være slik at den akkurat slipper bakebollen. Tilsett 1 ss mel eller vann eller melk til du er fornøyd

8. Så skal deigen eltes lenge. 10 – 15 minutter er perfekt. Dette strekker fibrene i melet, slik at bollen blir bedre å spise

9. Når deigen er ferdigeltet skal den heve under plast eller kjøkkenhåndkle i 60 – 120 minutter til den er doblet i størrelse. Jo kaldere deigen din er, jo lengre tid tar det å heve den. Lang tid gir best smak, men ulempen med lang tid er at det tar så lang tid. (Du kan også sette deigen i kjøleskapet over natten og ta den ut en time før du skal jobbe videre med den)

10. Når deigen er ferdighevet velter du den ut på kjøkkenbenken og knar den litt.

11. Del deigen opp i klumper på 80 gram (jeg er nerd og bruker kjøkkenvekt). Lik størrelse gir lik steketid.

12. La gjerne klumpene ligge og hvile litt på kjøkkenbenken i femten minutter. Det har en positiv effekt på fibrene, men er ikke superviktig. Gå rett på utrullingen om du har dårlig tid eller tålmodighet

13. Rull deigklumpene ut til runde boller og sett dem på stekebrettet. Du velger selv om de skal stå tett inntil hverandre slik at de vokser inn i hverandre eller om de skal få skorpe hele veien rundt – da bør de stå noen cm fra hverandre. Her kan du velge fritt etter smak og behag.

14. Nå skal bollene heves igjen under plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle. Da dem stå lunt 30 – 60 minutter.

15. Pensle bollene forsiktig med eggeplommer (Du kan selvsagt bruke hele egget, men eggeplommen blir stiligere)

16. Stek bollene i cirka 10 minutter på 200 grader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.