Pepperkaken er liksom julekakekongen. Ingen over, ingen ved siden. Den er enkel, lett og god. Det er vanskelig å gjøre deigen feil, hele familien kan være med på å lage dem, det er gøy og stikke ut formene og godt å spise ustekt deig. Og når kakene kommer ut av ovnen er det moro å pynte dem med glasur og godis. Og så kan man spise dem også, selvsagt – selv om det virker å komme i andre rekke for mange. Disse pepperkakene gir en flott, mild, barnevennlig pepperkakesmak som alltid får masse skryt.
SJEKK UT VÅRE ANDRE JULEKAKER
Du trenger:
- 2 ts natron
- 800 gram hvetemel (cirka 13 dl)
- 1 ½ dl lys sirup
- 4 dl sukker
- 300 gram smør
- 2 ts kanel
- 2 ts ingefær
- 2 ts nellik
- 3 egg
Kan pyntes med: Melisglasur (bland sammen200 gram melis, 1 eggehvite og noen dråper vann – gjerne tilsatt litt konditorfarge). Kan også pyntes med godteri som nonstop, seigemenn og algrehns biler.
Slik gjør du:
1. Bland natron sammen med halvparten av melet
2. Kok opp sirup, sukker, smør og krydder. Når blandingen når kokepunktet, tar du kjelen av platen og lar den avkjøle seg en stund. Cirka til du kan putte fingrene dine ned i blandingen uten å brenne deg.
3. Flytt blandingen over i en bakebolle og rør inn egg og natronmelet.
4. Så blander du inn resten av melet.
5. Dekk til med plast og la hvile noen timer i kjøleskap – gjerne over natten.
6. Hell et lett lag mel over bordet og kjevle deigen tynt utover. Jo tynnere deig, jo sprøere pepperkaker. Velg den tykkelsen du liker best.
7. Stikk eller skjær ut figurer av deigen, og flytt dem over på bakebrett som er dekket med bakepapir. Du kan lage så store figurer du vil så lenge deigen har jevn tykkelse. Denne deigen holder til flere bakebrett. Husk å la bakebrettene kjøle seg ned i noen minutter før du legger nye kaker på. Dersom bakebrettet kommer rett fra ovnen, vil kakene begynne å steke og formen kan bli rar. Kalde bakebrett er greien her!
8. Stekes på 190 grader i cirka 9 – 10 minutter til de er gylne og brune. (Du vet selv hvor godt stekt du foretrekker pepperkakene dine.)