Helstekt Perukylling med grønn saus

Helstekt Perukylling med grønn saus
Helstekt saftig kylling med smaksrik peruansk marinade og en frisk og sterk dippingsaus til.
PS. Kyllingen er ferdig når den er gjennomstekt på innsiden og marinaden har fått litt svarte flekker. Denne er altså ikke overstekt – men perfekt 😀 Nammis!

– Peru, liksom?? For en stund siden leste jeg på internettet at nå var det peruansk mat som var hipt og kult. Alle matmoteentusiaster skulle nå fordype seg i det peruanske kjøkken, av alle ting. Jeg var skeptisk, men jeg tenkte nå jeg skulle prøve meg på en peruansk helstekt kylling. Det tok litt tid før jeg kom så langt, så den peruanske hipster-mattrenden er sikkert dødd ut nå som jeg får lagt ut en oppskrift. Men hipster-schmipster – Dette ble kjempegodt med marinaden og den sterke dippingsausen til. Kanskje jeg skulle prøvd meg på noe mer peruansk mat?

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE HELSTEKTE KYLLINGER

Du trenger:

Til kyllingen

  • 1 kylling (cirka 1,8 kg), ferdig tint
  • 3 ss olje
  • Juicen fra 2 lime
  • 4 hvitløksfedd
  • 1 ss salt
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts malt pepper
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ts oregano
  • 2 ts sukker

 

Til den grønne sausen

  • 2 chili (uten frø)
  • 1 bunt koriander
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl majones
  • 1 dl rømme
  • Juicen fra en lime
  • ½ ts salt
  • 1/8 ts pepper
  • 2 ss olje

 

Slik gjør du du

1. Ha alle ingrediensene (utenom kyllingen) i blenderen og miks til alt er en jevn masse.

2. Tørk av kyllingen på innsiden og utsiden med et kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir som ikke loer.

3. En god del av marinaden skal inn mellom kjøttet og skinnet, og da må du løsne skinnet som sitter over kyllingbrystet og lårene. Bruk fingrene eller en liten tresleiv og lirke inn mellom skinnet og kjøttet og løsne forsiktig, helst uten å lage hull i skinnet.

4. Fordele så 2/3 av marianden inn under skinnet og fordele resten på toppen av skinnet.

5. Dekk til med plast og la marinere i kjøleskapet i minst 6 timer (men gjerne over natten). Tas ut cirka 30 minutter før den skal i ovnen.

6. Så lager du den grønne sausen: Ha alt utenom oljen i blenderen

7. Miks i blender til alt er en jevn blanding og tilsett så olje gradvis. Sausen blir ganske flytende, og det gjør ikke noe.

8. Dekk til og la stå i kjøleskapet noen timer, til dere skal spise.

9. Varm ovnen til 230 grader.

10. Plasser steketermometer på det dypeste stedet på brystet. Vær nøye her, for det er slik du vet om kyllingen er ferdig.

11. Stek kyllingen på 230 grader til gradestokken viser 51 grader (med 1,8 kilo kylling tar det cirka 20 – 25 minutter).

12. Skru av ovnen, og la kyllingen være igjen inne i ovnen. Hold døren lukket. La kyllingen varme seg opp til temperaturen er 73 grader. Dette tar cirka 20 – 25 minutter.

13. Ta kyllingen ut av ovnen og test med en kniv i låret. Er det klar saft som kommer ut er den ferdig. Er det rosa saft er den ennå ikke ferdig.

14. La kyllingen hvile i 10 minutter og kutt den opp i passende stykker. (Lår og vinger og bryststykker). Serveres med grønnsaus, grønnsaker, ris eller pommes frittes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.