Pitabrød

Pitabrød
Nybakte, hjemmelagde og varme pitabrød. Helt nydelig middag! Nammis!

Jeg har spist mye pitabrød i mitt liv, men det meste har nok vært laget med sånne ferdiglagde butikkbrød. Spenningen var derfor stor da jeg bestemte meg for at det nå endelig var på tide å lage dem selv! Og det var jaggu noe annet! Herlighet så godt! Varmt, seigt, godt, nytt, hjemmelaget, anbefales!

HVA SKAL DU FYLLE DEM MED?

Du trenger:

Til 8 pitabrød

  • 2,5 dl lunkent vann (25 – 25 grader)
  • 2 ts tørrgjær
  • 300 – 400 gram hvetemel
  • 2 ts salt
  • 2 ts olivenolje

 

Slik gjør du:

1. Bland ¾ av melet sammen med tørrgjær og salt i en bakebolle.

2. Bland inn vannet og elt noen minutter.

3. Vurdere om deigen trenger mer mel, og tilsett litt og litt, til deigen er så fast at den akkurat ikke fester seg til hendene dine.

4. Elt videre i 7-8 minutter til deigen er myk og elastisk.

5.Ha litt olivenolje i bunnen av en bolle, og ha deigen oppi der. Snu deigen rundt, slik at alt er dekket av litt olje.

6. Dekk til bollen med litt plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la deigen heve 1 -2 timer til den er doblet i størrelse

OBS! Hvis du pakker inn deigen ordentlig godt, kan den stå og vente i kjøleskapet i inntil en uke før bruker den til å lage pitabrød.

7. Sett ovnen på 230 grader hvis du skal ovnsbake pitabrødene, og pass på å la bakebrett eller pizzastein varme seg opp sammen med ovnen.

8. Når deigen er ferdig hevet, kan du elte den i et minutts tid for å få ut all luften.

9. Så deler du deigen i 8 like deler.

10. Kjevle hver del utover til en rund disk på cirka 20 centimeter diameter. Ha gjerne litt mel på både kjøkkenbenken og kjevlen, slik at det blir lett å jobbe med deigen. Snu deigen ofte, så er du sikker på at den ikke sitter seg fast.

Utkjvelet pitabrød på en bakedisk
Kjevle dem så tynne du kan dersom skal brette pitabrødene rundt maten eller dyppe dem i ting – dersom du skal kutte dem opp og ha mat inni, må de være litt tykkere enn dette.

11. Du kan velge om du vil steke dem i ovn eller på stekepanne eller steketakke. I pannen får du litt brune flekker på dem under stekingen, men det er ikke noe farlig, og egentlig bare godt.

Pitabrødene stekes i tre minutter i midten av ovnen (bruk gjerne pizzastein om du har). Du kan steke så mange som du har plass til i ovnen av gangen. Pitabrødene skal begynne å boble og er ferdige når de er fylt som en ballong.

Pitabrød i ovnen
Pitabrødene skal begynne å boble og er ferdige når de er fylt som en ballong.

Du kan også steke dem i stekepannen på medium varm panne med pittelitt olje i. La stekepannen bli ordentlig god og varm og ha deigen oppi. Stek i 30-40 sekunder til den begynner å boble litt, og snu den og la den steke 1 – 2 minutter til du begynner å få greit med litt «sviflekker» på bånn. Så snur du den igjen og steke i 1-2 minutter til du får samme flekker der. I løpet av stekingen skal pitabrødene helst boble litt, og fylles med luft. Dersom dette ikke skjer, eller det bare bobler på litt av brødet, så sjekk om pannen er varm nok. Du kan også presse brødet litt forsiktig ned mot stekeflaten.

12. Pakk ferdige pitabrød inn i kjøkkenhåndkle. Spises helst så fort alle brødene er ferdiglaget. Godt innpakket kan de holde seg et par dager. De kan også fryses.

2 kommentarer til “Pitabrød

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.