Potetsuppe er noe jeg har hatt lyst til å prøve lenge. Det har dukket opp på radaren innimellom, men det har liksom alltid gått i glemmeboken før jeg har rukket å puste liv i ambisjonen. Men så fikk kantinen på jobb en ny fransk sjef – som satset enormt på dagens suppe. Fra traurig posesuppe ble det en brå overgang til daglige smakseksplosjoner. Plutselig ble de franske kantinesuppene dagens høydepunkt. Nå er dessverre vikariatet over, og vi er tilbake til posesuppene. Men jeg ble i alle fall inspirert nok til å ta potetsuppedrømmen med hjem. Dette er en digg og kremet grunnoppskrift som er supergod når du vil ha noe raskt, godt og enkelt. Lover å komme tilbake med en mer avansert festversjon en dag også!
Har du heller lyst på en annen suppe?
Du trenger
(til fire pers)
- 60 gr smør
- 500 gr poteter (skrelt og kuttet i terninger)
- 1 gulløk, kuttet
- 1 ts salt
- ½ ts malt, svart pepper
- 1 liter kyllingkraft (jeg bruker ferdigkjøpt fond fra butikken eller buljongterninger)
- 1,2 dl h-melk eller matfløte
- Pynt: En håndfull hakkede friske urter (jeg brukte persille) og cirka 100 gram stekte baconskiver
- Utstyr: Litt aluminiumsfolie og en blender eller stavmikser
Slik gjør du
1. Smelt smøret i en suppekjele på medium-sterk varme.
2. Når smøret freser tilsetter du poteter og løk og rører godt til smøret dekker alt.
3. Krydre med salt og pepper.
4. Redusere varmen til lavt medium og legg et lite lag aluminiumsfolie (eller smørpapiret) over potetene.
5. Sett på lokket på kjelen og la potetene steke på lav varme i ti minutter.
6. I mellomtiden koker du opp kyllingkraften.
7. Etter ti minutter tar du bort smørpapiret og tilsetter kyllingkraften.
8. La det hele kok i cirka femten minutter til potetene er møre. Mens du venter kan du jo steke baconet og hakke opp urtene.
9. Når potetene er møre tilsetter du melken
10. Bruk blender eller stavmikser og kjør til suppen er en jevn, kremet masse.
11. Smak på suppen og vurdere om du trenger mer salt eller pepper.
12. Serveres med persille og bacon på toppen.