Enkelte matretter samler sommeren i en munnfull. Slik er det med denne paien. Friske søtsyrlige rabarbrabiter, sødmen fra lekre norske jordbær, det søte marengslokket og den sprø paibunnen med den deilige smørsmaken.
Prøv også våre andre sommeroppskrifter
Du trenger
- ½ paibunn (min oppskrift her)
- En paibunn på cirka 24 cm
Til fyllet
- 2 egg
- 225 gr sukker
- 45 gr hvetemel
- 370 gr rabarbra, kuttet i skiver på cirka halvannen centimetre
- 225 gr jordbær, renset og delt i to (eller fire hvis de er veldig store)
- 2 ss smør, mykt
Til marengstoppingen
- 3 eggehviter
- ½ ts vaniljeekstrakt (kan erstattes med vaniljesukker)
- 55 gr sukker
Slik gjør du:
1. Lag paibunnen og forstek den etter oppskriften her (punkt 5) i 15 minutter på 200 grader.
2. Mens paibunnen forsteker kutter du opp jordbærene og rabrabraen.
3 Så tar du eggene og sukkeret i en skål og pisker dem til eggedosis. Det vil si at egg og sukker skal blandes sammen så lenge at sukkeret smelter inn i egget og at blandingen blir lys og luftig. Det bidrar til å få seige, deilige og luftige bakverk. Cirka fem minutter med håndvispen eller kjøkkenmaskinen.
4. Rør hvetemelet, jordbærene og rabarbraen forsiktig inn i eggedosisen.
5. Så snart paibunnen er ferdig stekt fordeler du eggedosisblandingen over i paibunnen.
6. Fordele smøret klattvis på toppen
7. Stek i 40 minutter på 200 grader.
8. Når det gjenstår fem minutter av steketiden kan du begynne på marengsen
9. Pisk eggehvitene og vaniljen til eggehvitene er halvmyke og du kan lage myke spor i marengsen som «flyter sammen» igjen ganske raskt.
10. Fortsett å piske mens du tilsetter én og én spiseskje med sukker. Pisk til marengsrøren er ganske fast og lager spor som ikke flyter sammen igjen med en gang.
11. Ta paideigen ut av ovnen og fordel raskt marengsrøren jevnt over toppen av paien.
12. Sett tilbake i ovnen og la steke i 12 minutter til margensen er gyllenbrun.
13. La paien kjøle seg godt ned før du spiser den.