Rådyrsgryte

Rådyrsgryte
Dampende, varmende og smaksrik gryte med rådyrskjøtt og grønnsaker. Utrolig god! Nammis!

Jeg elsker sånne gryter som dette, der masse ingredienser ligger og putrer sammen til ren magi over noen timer. Kjøtt, grønnsaker og saus i en herlig kombinasjon, og med en sunn dose bacon, selvsagt. Dampende, varmende og smaksrikt!  Og så har du alle muligheter til å bytte ut både kjøttet, og grønnsakene og sausen med ting du liker bedre. Bruk kraft istedenfor vin, elg i stedenfor rådyr eller purreløk i stedenfor selleristang. Du er grytekongen – og har all makten selv.

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE MIDDAGSOPPSKRIFTER

 

Du trenger

Til fire personer

  • 500 gram grytekjøtt av råddyr (eller hjort, elg, storfe osv)
  • 1 ss olje
  • 100 gram bacon, kuttet i terninger
  • 1,25 dl rødvin
  • 3 rødløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, most gjennom hvitløkspressen
  • 2 store gulrøtter, kuttet i stenger
  • 2 selleristenger, kuttet i skiver
  • 5 kokefaste poteter (medium store), kuttet i store terninger
  • 125 gram cherrytomater, kuttet i to
  • 1 ss tomatpuré
  • 8 dl vann
  • 1 ts timian
  • 1 laurbærblad
  • 200 gram sopp, kuttet i opp i mindre biter
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper

TIPS: Skal du drikke vin til maten, er det ofte lurt å bruke den samme vinen oppi gryten.

 

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 150 grader.

2. Gjør klar alle ingrediensene (Vask, skrell, hakk og kutt det som trengs).

3. Tørk av grytekjøttet med et kjøkkenpapir som ikke loer, og kutte det opp i terninger som er «gaffelvennlig».

4. Varm oljen i bunnen av en stor gryte (helst en som tåler å gå i ovnen etterpå) og stek baconet på ganske høy varme, til det er gyllent.

5. Ta baconet ut av gryten, men la fettet være igjen.

6. Sett varmen opp, og brun kjøttet på høy varme i gryten. Hvis du har mye kjøtt, eller kjøttet er kaldt, er det lurt å dele opp stekingen i flere omganger, slik at det blir brunet og ikke kokt.

7. Når du er ferdig å steke, er bunnen av gryten din ganske mørk. Det gjør ingenting – her sitter det masse smak!

8. Ha baconet tilbake i gryten med kjøttet og tilsett rødvin, rødløk, hvitløk, gulrøtter, selleristenger, poteter og tomater og bland godt. Varm opp til rødvinen koker.

9. Så rører du inn tomatpuré, krydder (timian, salt, pepper) og tilsetter laurbærbladet.

10. Hell på vann, slik at det nesten dekker innholdet i gryten. Cirka 8 dl burde holde helt fint.

11. Sett lokket på gryten, og sett den inn midt i ovnen.

12. La gryten godgjøre seg i ovnen på 150 grader i minst to – to og en halv time.

13. Når det er en halvtime igjen kan du tilsette soppen og vurdere om du synes den trenger mer vann. Smak også på om den trenger mer krydder.

14. Serveres enten som den er, eller sammen med ris, potetstappe, rundstykker, flatbrød eller hva annet du drømmer om.

TIPS: Denne gryten er minst like god oppvarmet dagen etter!

 

2 kommentarer om “Rådyrsgryte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *