Risboller med brente mandler

 Disse risbollene tar cirka en time å lage.
Med hakkede brente mandler blandet inn i risbollene får du en mer spennende smak og litt mer krønsj i risbollen.

Fra barndommens bursdagsbesøk husker jeg svære hauger med deilige risboller. For en fantastisk oppfinnelse. I denne varianten har jeg prøvd å ta vare på barndommens gleder, men med en litt mer spennende vri. De brente mandlene er kjempegode på smak og gir litt gøyere konsistens. Nammis!

Prøv også våre andre risboller

 

Du trenger:

 • 250 g delfiafett (eller annet kokosfett)
 • 100 gr lys kokesjokolade
 • 100 gr mørk kokesjokolade
 • 2 egg
 • 2 dl sukker
 • 3 ss sterk kaffe
 • 100 g puffet ris
 • 2 dl brente mandler:
  • 125 gr mandler
  • 50 gr sukker
  • ½ dl vann
  • solsikkeolje eller annen nøytral olje

Slik gjør du det:

 1. Begynn med å lage de brente mandlene
 2. Ha litt olje på et bakepapir og pensle oljen utover. Dette er fordi de ferdige mandlene ikke skal sette seg fast.
 3. Ha mandler, sukker og vann i en gryte eller panne med høy kant. Kok opp på ganske høy varme, men du trenger ikke kjøre full styrke. Rør absolutt hele tiden.
 4. Etter hvert fordamper vannet. Da legger sukkeret seg rundt mandlene som et tørt lag. Det vil etter hvert smelte. Så enn så lenge skal du bare fortsette å røre rundt så godt du kan. Når sukkeret er smeltet og mandlene er mørkebrune og begynner klistre seg sammen er de ferdige. Dette tar gjerne 5-10 minutter, altså.
 5. Hell de ferdige mandlene over på bakepapiret (forsiktig, for nå er det VARMT!!) Bruk gjerne to gafler eller lignende til å spre mandlene utover, slik at de ligger sånn nogenlunde flatt.
 6. Når mandlene er så kalde at du klarer å ta på dem eller spise dem kan du grovhakke opp sånn at du har cirka 2 dl med hakkede mandler. Dersom du har noen til over kan du bruke dem som pynt på toppen.
 7. Så er det over til selve risbollene. Smelt delfiafettet og kokesjokoladene sammen på medium varme. Sett gryten til side, og avkjøl til det er såpass kaldt at du kan stikke fingeren nedi uten å brenne deg (cirka 20 minutter hvis du har normal smerteterskel).
 8. Pisk eggedosis av egg og sukker. Det vil si at egg og sukker skal blandes sammen så lenge at sukkeret smelter inn i egget og at blandingen blir lys og luftig. Cirka fem minutter med håndvispen eller kjøkkenmaskinen.
 9. Rør inn kaffe og sjokoladeblandingen (rør godt i den først). Dersom du venter for lenge med å bruke sjokoladen, kan det danne seg litt sjokoladebiter som har stivnet nedi gryten. Da er det bare til å bruke sil, så er problemet løst.
 10. Bland i puffet ris og hakkede mandler. Dersom blandingen blir for fuktig kan du tilsette mer puffet ris. Bland godt – det skal være mandler i alle risbollene
 11. Fordele risblandingen i små muffinsformer. Bruk cirka en toppet spiseskje til hver risbolle.
 12. Oppbevare i kjøleskap til servering

TIPS! Har du masse fastbrent sukker igjen i stekepannen og gruer deg til oppvasken? Da kan du heller «koke det ut»: Ha noen centimeter med vann i pannen og kok opp. Rør rundt til alt sukkeret har løst seg opp, så er utfordringen løst!

Én kommentar til “Risboller med brente mandler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.