Rødgrøt

Rødgrøt
Rødgrøt er den perfekte belønning for innsatsen med å plukke bærene. Deilig, intens bærsmak med deilig, mild fløte på toppen. Nammis!

Rødgrøt er en av mine sterkeste matminner fra barndommen. Riktignok ikke hjemmelaget, ferdiglaget på butikken. Den firkantede, lille pappboksen med metallposen inni var fyllt av dessertmagi. Dessverre har de sluttet å lage denne for mange år siden. Borte fra alle butikkhyller.  Jeg aner ikke hvorfor de har gjort dette mot oss, men:  Det gir jo en gyllen sjanse til å lage den selv. Og det er også veldig godt, men på en litt annen måte. Mens butikkvarianten var mild og myk er denne hjemmelagde litt mer intens. Det er en dessert der du virkelig kommer tett på bærene dine – deilig, tydelig bærsmak, litt sødme fra sukkeret og den milde, kalde fløten på toppen. Veldig godt!

PRØV OGSÅ MINE ANDRE DESSERTER

Du trenger

Til en stor porsjon til minst seks personer

  • 1,1 – 1,3 kg* bær (jeg brukte bringebær)
  • 4 ts + 1ss sukker
  • 1 ss potetmel
  • 3 ss vann
  • Serveres med fløte

* Hvorfor har jeg skrevet 1,1 – 1,3 kg bær? Det kommer an på hvor mye vekt som forsvinner når du siler bærene etter du har most dem med stavmikseren. Oppskriften er tilpasset til 1 kg med ferdig silte bær. Bringebær har mye frø, så da hadde jeg 1,3 kg bær i starten.

Slik gjør du

1. Plukk, rens og skyll bærene dine godt.

2. Mos dem i food prosessor, kjøkkenmaskin, stavmikser, skje eller lignende. Du skal nå ha en jevn masse med helt moste bær. Ingen klumper igjen!

3. Ha bærene gjennom en sil, slik at du ikke får med frøene ned i grøten. Det tar noen minutter, men er verdt arbeidet for å få en jevn god rødgrøt uten frø.

4. Kok opp bærene sammen med 4 ts sukker.

5. Bland sammen vann og potetmel og rør inn i gryten med bærne. La koke opp igjen (det tar veldig kort tid).

6. Ha grøten over i en skål (som tåler varmen) og strø over et tynt lag med sukker (cirka 1 ss).

7. La kjøle seg godt ned noen timer i kjøleskapet.

8. Serveres kald, med fløte.

 

Oppskriften tar utgangspunkt i en oppskrift i en oppskrift jeg fant i kokeboken «Mat til hverdag og fest» fra Hjemmets kokebokklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.