Et av mine sterkeste sommerminner fra barndommen handler om da Farmor laget rømmegrøt til Olsok. I mange timer gikk hun tålmodig inn og ut av solsteiken for å jobbe med grøten, og møysommelig skapte hun en vidunderlig grøt og en fantastisk matopplevelse for en rømmeskeptisk gutt som meg. Rømmegrøten er en av bautaene innen norsk tradisjonsmat, og egner seg både til hverdags og fest. En stor skål rømmegrøt med deilig kanel, smeltet fett fra rømmen og en solid skjei med sukker er nok til å mette de fleste. Nammis
På jakt etter mer sommermat?
Du trenger:
nok til 4-5 store skåler med grøt
- 5 dl seterrømme
- 2 dl hvetemel
- 5 dl H-melk
- 1 ts salt
Slik gjør du:
1. Kok opp rømmen på middels varme, og la koke i fem minutter.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig. Nå blir det en ganske fast masse, men ikke fortvil. Det skal være slik.
3. La det stå å koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem. Husk – det skal koke, ikke steke. Så hold temperaturen lav! Det gjelder neste punkt også!
4. Ta av smøret med en skje før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang.
6. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt. Hvis grøten er for fast, kan du spe den ut med litt melk.
7. Server med sukker, kanel og smøret fra rømmen