Salte karamellkjeks med sjokoladebiter

Salte karamellkjeks med sjokoladebiter
De ser kanskje ut som vanlige kjeks, men disse kjeksene her er helt sinnsyke! Nammis!

Går det an å blande flere gode ting oppi en kjeks, eller har vi nådd den absolutte grensen nå? La meg ta det sakte: Dette er en digg kjeks med sjokokadebiter. Som jeg har blandet hjemmelaget karamellsaus i. Og så sprinklet med litt salt på toppen. Salte karamellkjeks med sjokoladebiter, der altså! Noen bedre?

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE KJEKS

Du trenger:

Til cirka 30 kjeks

Til karamellsausen:

    • 50 gr sukker
    • 1 ¼  dl kremfløte
    • 15 gr smør
    • ½ ts vaniljesukker
    • ¼  ts salt

Til kjeksene:

  • 120 gram smør, romtemperert
  • 100 gram sukker
  • 150 gram brunt sukker
  • ½ ss vaniljeekstrakt, kan erstattes med vaniljesukker
  • 1 egg
  • 250 gram mel
  • ¼ ts bakepulver
  • ¾ ts natron
  • 200 gram sjokoladebiter (jeg kutter opp dronningsjokolade)
  • 1 ss havsalt til strøssel

   

TIPS! Må kjeksene være ferdig tidlig på dagen? Gjør klar deigen kvelden før og legg opp ferdige deigklumper på stekebrettet og dekk til med plast og sett brettet i kjøleskapet. Ta brettet ut mens ovnen varmer seg, og stek som vanlig. Da har du nybakte kjeks på 30 minutter.

 

Slik gjør du:

1. Begynn med å lage karamellsausen. Smelt sukkeret til karamell på middels sterk varme i en gryte til den har en gyllen farge. Prøv å ikke røre i den underveis.

2. Mens sukkeret smelter, kan du varme opp fløten til det ryker av den.

3. Når sukkeret er ferdig og gyllent, ta kjelen av gryten og tilsett deretter fløten litt etter litt mens du hele tiden rører. Her er det viktig å bare tilsette litt fløte av gangen, hvis ikke klumper sausen seg.

4. Når karamellen og fløten er ferdig blandet inn, tilsetter du smør og vaniljesukker.

5. Sausen skal så koke på middels sterk varme i ca. 10 minutter. Rør inn saltet helt til slutt. Så kan du la den kjøle seg ned, mens du lager deigen til kjeksene

6. Ha smør og sukker (både hvitt og brunt sukker) i en kjøkkenmaskin, og pisk sammen i noen minutter til det er en luftig miks.

7. Så tilsetter du vaniljeekstrakt og egg og blander til alt er en jevn masse (hvis det fester seg masse deig på kantene av bollen, må du skrape det ned i bollen, slik at alt blir blandet med egg og vanilje)

8. Bland mel, bakepulver og natron i en bolle, og bland det så inn i smørblandingen.

9. Bland så i karamellsausen du laget tidligere.

10. Så rører du inn sjokoladebitene. Rør akkurat så lenge at sjokoladebitene blir jevnt fordelt i deigen, ikke lenger.

11. La deigen hvile i kjøleskapet en times tid (eller over natten).

12. Sett ovnen på 180 grader (over- og undervarme) og fordel deigen i klumper på stekebrett. En toppen spiseskje per kjeks er supert. Ha noen centimetre mellom hver deigklump, for de blir helt flate under stekningen.

13. Stek kjeksene i 12 minutter til kantene begynner å bli litt brune (midten er fortsatt ganske myk)

14. Sprinkle litt havsalt i midten av hver kjeks så fort de kommer ut av ovnen.

15. La kjeksene hvile i 3-5 minutter på stekebrettet, og så flytter du dem over på en rist.

16. Kjeksene er aller best når de er et par timer gamle, men holder seg mange dager hvis de lagres tørt i en lufttett boks.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *