Sarah Bernhardt

Sarah Bernhardt
Verdens beste småkake? Herlig seig makronbunn, akkurat passe søt sjokoladekrem i midten og et rikt sjokoladelag på toppen. Nammis!

– Eh, jeg tror du bare kan lage mer av de Sarah-Bernardsene, ropte Madammen akkurat i det jeg satte meg ned i sofaen.
– Hva?? Jeg har jo akkurat gjort meg ferdig med en stor porsjon?
– Og nå er de straks spist opp. De var kjempegode!
Madammen hadde rett – disse er bare kjempegode!
Ekstra gode til jul, men passer hele året. Fint å ha i kjøleskapet, men passer også i fryseren.

PRØV OGSÅ MINE ANDRE KJEKS OG SMÅKAKER

Du trenger

Til 50 små (2,5 cm) eller 25 store (5 cm)

Til bunnen:

  • 4 eggehviter
  • 300 gram melis
  • 5 dl malte mandler (eller mandelmel)

Til kremen:

  • 300 gram melis
  • 150 gram smør, romtemperert
  • 3 eggeplommer
  • 3 ss kaffe (kan sløyfes)
  • 1 ss kakaopulver

Til sjokoladetrekket

  • 300 gram kokesjokolade

Slik gjør du:

1. Først skal vi fjerne skallet fra mandlene og da skal vi «skålde» dem. Legg mandlene oppi en liten kjele med kokende vann, og la dem koke lett i noen minutter til skallet løsner. Så har du dem over på kjøkkenpapir og lar dem kjøle seg ned noen minutter til du kan ta på dem uten å brenne fingrene. Så kan du fjerne skallet på dem, og la dem tørke videre. Noen tørker dem en time, noen et døgn. Du bestemmer selv hvor mye tid du skal bruke på det.

TIPS: Dette med skålding av mandler er litt kontroversielt, fordi det tar litt tid. Helt ærlig? Jeg hopper over dette punktet ganske ofte selv. Men særlig opp mot jul er det mange som mener at mandlene skal skåldes, så jeg har tatt det med i oppskriften. Jeg sladrer ikke hvis du hopper over punktet.

2. Så maler du mandlene. Det beste er å bruke mandelkvern, men du kan selvsagt bruke blender eller en skarp kjøkkenkniv også. Du kan gjerne sile mandlene for å få ekstra finmalte mandler.

3. Sett ovnen på 175 grader.

4. Legg bakepapir på to stekebrett. Dersom du vil sikre at alle kakene får helt lik størrelse, kan du bruke noe rundt (kjøkkenglass, egggeglass, kakeutstikker eller noe sånt) og tegne helt like sirkler rundt om på bakepapiret. La det være 2 cm mellom hver sirkel. Når du har tegnet ferdig, snur du bakepapiret med tegningen ned, slik at du ikke får noe blyant eller blekk på kakene.

5. Pisk eggehvitene i en stor bolle til det skummer. Bruk maskin, for du skal piske en stund. Fortsett å piske, mens du har i litt og litt av sukkeret. Etter ti min bør alt sukkeret være inne og eggehvitene er en stiv masse.

6. Vend inn mandlene til du får en jevn blanding. Bruk slikkepott og vær forsiktig, slik at du beholder mest mulig luft i blandingen.

7. Bruk sprøytepose eller skje, og fordele blandingen utover. La det minst være to cm mellom hver klump. Klumpene kan være fra 2 ½  til 5 cm og cirka 1 cm høy

8. La brettet hvile 15 minutters tid på benken, før du steker dem.

9. 10 -12 minutter i ovnen er bra. La de kjøle seg ned litt på stekebrettet først, og så flytter du dem forsiktig over på en rist, og lar dem hvile der til de er kalde. Dekk til med plast og sett i frysen mens du lager kremen. Vi trenger nemlig kalde kaker til sjokoladen skal på, hvis ikke blir det så mye gris.

10. Til kremen blander du først sukker og smør sammen i en bolle til det er hvitt.

11. Pisk sammen eggeplommene i en egen bolle, og rør dem så inn i smørblandingen.

12. Ha så i kaffen og kakaopulveret og bland sammen til en jevn masse.

13. Kjøle ned i kjølekapet i en halvtimes tid.

14. Finn frem bunnene, og ha en en god klatt krem på toppen av hver.

15. Sett i frysen i 15 min til, mens du varmer sjokoladen i vannbad.

Vannbad betyr at du smelter sjokoladen med indirekte varme. Knekk sjokoladen i biter og legg bitene i en metallskål eller glassskål over en kjele med varmt/småkokende vann og lar det stå urørt til det smelter. Pass på at skålen ikke berører det kokende vannet, for da blir sjokoladen smeltet for raskt.

16. Vent til sjokoladen er såpass kald at du kan ha fingrene i den, og så dypper du toppen i sjokoladen.

17. Lagres enten i kjøleskap eller fryser. Holder seg fint i frysen minst en måneds tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.