Saus med ovnsbakt hvitløk til kylling og kalkun

Saus med ovnsbakt hvitløk til kylling og kalkun
Stygt bilde av digg saus: En liten ekstra spennende smakstvist på en allerede ganske digg saus til kylling og kalkun. Nammis!

Dette er en saus som passer helt perfekt til kylling og kalkun, enten det er kalkunskiver på grillen , stekte kyllingbryst, helstekt kalkun , grillede kyllinglår eller ovnsbakt kalkunfilet . Har du kylling og kalkun? Ja, da er det bare til å lage denne sausen. Fyldig, smaksrik saus med utrolig digg hvitløkspreg.

PRØV OGSÅ MINE ANDRE SAUSER

Du trenger

  • 200 gram kylling- eller kalkunkjøtt: vinger eller lår (med bein)
  • 2 hele hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • ½ ts pepper
  • ½ ts salt
  • 3 ss smør
  • 2 ss mel
  • 5 dl kaldt vann

 

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 180 grader.

2. Del opp kjøttet i mindre biter med en solid kjøkkenkniv.

3. Vend kjøttet i ½ ss olivenolje og strø over lett lag med salt og pepper.

4. Kutt av de øverste fjerdedelene av hvitløkene, og pakk dem godt inn i hver sin sølvfoliepakke.

5. Ha resten av olivenoljen over hvitløkene, og lukk pakkene.

6. Ha hvitløkspakkene og kjøttbitene i ovnen (helst i en gryte som senere kan gå på komfyren – alternativt i en ildfast form) og stek i 45 minutter.

7. Ta ut hvitløkspakkene, og sett dem til side for å hvile inne i pakkene.

8. Stek kjøttet i 15 minutter til.

9. Flytt så kjelen ut av ovnen og over på komfyren. Dekk kalkunen med 2 ½ dl kaldt vann. Skrap godt nedi gryten, så du løsner alt som har satt seg fast i bunnen. Her er det mye smak å hente. Rør så inn cirka 2 dl vann til og kok opp, og la småkoke i en times tid.

Hvis du måtte bruke vanlig ildfast form i ovnen gjør du slik: Ta ut formen av ovnen, hell 2 1/2  dl kald vann direkte over i denne og skrap så godt du kan i bunnen for å løsne alt som har satt seg fast. Ha så over i kjele sammen med nye 2 ½ dl vann og småkok i en time.

10. Sjekk underveis at det er nok veske i kjelen. Tilsett mer vann om nødvendig.

11. Ta så en annen gryte og smelt smøret (2 ss), rør inn melet og stek til blandingen ser ut som kaffe med melk i. Rør ofte, så ingenting svir seg.

12. Hell kalkunkraften over i en bolle gjennom en sil. Ta vare på kraften, og kast kjøttet (det har gitt fra seg all den smaken det kan).

13. Rør inn litt og litt og litt av kraften oppi melblandingen (1/2 dl – 1 dl om gangen) til du har en akkurat passe tykk saus. 4-5 dl pleier å være nok.

14. Åpne hvitløkspakkene, og press feddene over i kjelen. Det er ganske lett å poppe hvert fedd ut nå som de er gjennomstekte. Moro er det også

15 La sausen småputre i 10 – 15 minutter.

16 Så jevner du den ut med stavmikser

17 Krydre med salt og pepper og sjekk om du er fornøyd med smaken.

18 Så rører du inn den siste spiseskjeen med smør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *