Sheperd’s pie

Sheperd’s pie
Den klassiske britiske paien shepard’s pie: Deilig, tykt kjøttfyll med et lokk av potetmos på toppen. Nammis!

Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men enkelte retter bruker jeg flere år fra jeg tenker at jeg skal lage dem til jeg faktisk kommer meg så langt. Sheperd’s pie er en av disse. Jeg tror jeg har planlagt å lage denne fristende middagspaien siden midten av 90-tallet, men det skulle altså ta meg flerfoldige år før den faktisk havnet på middagsbordet. Deilig, mettende og klassisk middagspai, med en liten knasende maistwist. Anbefales.

PRØV OGSÅ VÅRE ANDRE PAIER

 

 Du trenger:

Til fire personer (vi halverer den når vi er to voksne og to småbarn)

Til potetlokket

  • 750 gram melne poteter (for eksempel Pimpernell, Kerrs Pink, Troll, Mandelpotet, Ringerikspotet eller Gulløye)
  • 1 dl kaffefløte eller «lettere matfløte»
  • 60 gram smør
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 1 eggeplomme

 

Til kjøttfyllet

  • 2 ss olje
  • 1 stor hakket gulløk
  • 2 gulrøtter, skrelte og kuttet i små skiver
  • 2 hvitløksfedd
  • 800 gr karbonadedeig av storfe eller lam
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 3 ss mel
  • 2 ts toppede tomatpuré
  • 3 dl kyllingkraft
  • 1 ¼ ts worcestershire sauce
  • 1 ss krydderurter (timian eller rosmarin er vel de vanligste, men bruk det du foretrekker. Du kan også bruke ferske urter)
  • 1 ½ dl fryste erter
  • 1 ½ dl mais (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

Potetene

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Skrell potetene i terninger. Legg potetene i en kjele og dekk dem til med kaldt vann. Kok opp og la koke på medium varme i 10 – 15 minutter (Lag kjøttfyllet mens potetene koker).

3. Sil av potetene og ha potetene oppi gryten igjen.

4. Mos potetene og rør inn salt, pepper, fløte og smør. Rør inn eggeplommen til sist. La stå å hvile til kjøttfyllet er klart.

Kjøttfyllet

5. Så hvordan lager du dette kjøttfyllet? Varm opp olje i en panne på medium varme. Stek løk og gulrot i 4-5 minutter til de begynner å bli myke. Vær forsiktig med varmen. Løken skal bli myk og gyllen og ikke får stekeskorpe. Rør så inn hvitløken.

6. Skru opp varmen litt og ha i kjøttet, salt og pepper i stekepannen og brun til kjøttet er stekt (cirka 3 minutter).

7. Strø over med mel og la koke i et minutt til.

8. Så tilsetter du tomatpuré, kyllingkraft, Worcestershire sauce og krydderurtene og rører godt.

9. Kok opp og la småputre på lav varme i 10 – 12 minutter til sausen tykner litt.

10. Tilsett mais og erter til slutt og bland godt.

11. Ha kjøttet i en ildfastform på størrelse med cirka et A4 ark (cirka – bruk det du har som passer best)

12. Ha potetstappen på toppen. Sørg for at potetmosen danner et tett lokk over kjøttfyllet, slik at det ikke renner utover

13. Stekes i ovnen cirka 25 til potetene begynner å få brunfarge.

14. La hvile minst 15 min før spising.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.