Simit – tyrkisk brød

Simit – tyrkisk brød
Luftige, ferske tyrkiske brød med deilig smak av melasse og ristede sesamfrø. Nammis!

En kollega hadde med noe brød hun hadde kjøpt i den lokale butikken en dag. Deilige, lyse fletter, med en deilig søtsmak. Snaddergodt, enten alene, med kremost eller som tilbehør til lunsj og middag. Tyrkerne spiser det gjerne til frokost med te eller til lunsj med yoghurt. Veldig godt – bør prøves!

PRØV OGSÅ MINE OPPSKRIFTER PÅ RUNDSTYKKER

Du trenger:

Til seks store rundstykker

  • 500 gram mel (gjerne pizzamel)
  • 1 pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 3 dl vann

Til toppingen

  • 1 dl druemelasse
  • ½ dl vann
  • 1 ss hvetemel
  • 300 gram sesamfrø, ristede

TIPS! Druemelasse finnes i mange «eksotiske» butikker – kan i verste fall erstattes med utvannet sirup.

 Slik gjør du

1. Bland det tørre sammen i en bolle – og bland så inn det våte. Elt et minutt eller to – og så vurderer du om du trenger mer mel eller veske. Deigen skal være så fast at den akkurat slipper kantene på bakebollen. Tilsett mel eller vann – en spiseskje om gangen – til du er fornøyd med konsistensen.

2. Deigen skal nå eltes skikkelig – og helst lenge og kraftig. Poenget med elting er å strekke fibrene i melet, slik at deigen får en deilig seig konsistens.  Elt deigen i 10-15 minutter.

3. La deigen heve i halvannen til to timer på et lunt sted, til den er doblet i størrelse.

4. Mens deigen hever kan du riste sesamfrøene. Ha sesamfrøene i en varm, tørr stekepanne til du begynner å kjenne at de lukter. De skal ristes – ikke svis – så ha kontroll på temperaturen og rør en del på dem. Del gjerne opp i flere stekeomganger, så har du full kontroll – og det gjør mindre om du skulle være uheldig å svi én runde.

5. Når deigen er ferdig deler du den opp i tolv like deigklumper. Bruk kjøkkenvekt om du vil være helt sikker på at hver klump er like stor.

6. Rull hver klump ut til en pølse på cirka 30 cm.

7. Flett sammen to og to pølser – slik at du har seks fletter.

8. Fest endene sammen, slik at du ender opp med seks fletteringer.

9. Bland sammen melasse, vann og hvetemel i en bolle – og ha sesamfrøene i en annen.

10. Nå blir det litt griste her: Dypp hver ring først i melasse – og så i sesamfrø. Det skal være MYE sesamfrø på alle ringene, så jobb litt med å få dekket godt med frø. Legg de ferdige flettene på et stekebrett med bakepapir på.

11. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie og la etterheve en time. Hvis du har sesamfrø til overs kan du strø dem over når hevingen er ferdig.

12. Stek flettene på 225 grader i 12 – 15 minutter til de er gylne på toppen.

 

Oppskriften baserer seg på en oppskrift jeg fant på giverecipe.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.