Skallstappe

Potetstappe med fløte, smør, salt og pepper.
En deilig, kremet og grov potetstappe der potetene fortsatt har skallet på. Kjempegodt!

Folk gjør de underligste ting for å «kjenne at de lever». De bestiger bratte fjell, løper langt, lar seg piske og drikker tran. Alt for å kjenner at de lever. Dem om det. Jeg foretrekker å kjenne på livet gjennom skikkelig god mat. Som for eksempel en skikkelig god potetstappe med fløte og smør. Så godt og så enkelt. Jeg kjenner virkelig at jeg lever når den første gaffelen går inn i munnen og smaken brer om seg. Potetstappe kommer i mange former og farger. Denne er litt grov og med skall. Kjempegod!

 

Vil du heller ha en annen potetrett?

 

 

Du trenger

Til fire personer

  • 1 kg poteter, helst melne poteter med tynt skall. Store mandelpoteter er perfekt.
  • 1 ½ dl melk eller fløte (varier etter smak og diett)
  • 75 gr ekte smør
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper

 

OBS! Når det gjelder mengden potet, må du nesten beregne ditt publikum. Dersom du venter storspiste folk eller planlegger mange porsjoner må du beregne mer potet!

Slik gjør du:

1. Finn frem potetene, og bruk de største i posen. Prøv å velge poteter slik at alle potetene du koker er like store. Da blir også koketiden like lang.

2. Skyll potetene under kaldt vann, slik at vi er sikre på at de er rene. Ingen vil ha jord i potetstappen

3. Ha potetene oppi en stor kjele med vann (ikke noe salt i vannet) og kok opp.

4. Når potetene koker slår du ned varmen og lar potetene koke til de er møre og fine. Mange produsenter angir cirka koketid på forpakningen. Test en potet med en kniv eller gaffel hvis du er usikker på om de er ferdig. Kniven skal da gå lett gjennom potetkjøttet når de er ferdige.

5. Hell ut vannet av kjelen, men la potetene være igjen.

6. Klipp så opp potetene i to eller fire biter (avhenger litt av størrelsen på potetene) med saks eller kniv (bare husk på at potetene er veldig varme nå). Da deler man opp skallet i passende biter, slik at det blir best mulig å spise.

7. Ha halvparten av melken og smøret oppi kjelen og begynn å mose (tilsett mer dersom det blir for tørt).

8. Bruk en hackit, en gaffel, en tresleiv eller en potetmoser til å mose potene sammen. Mos til du finner den konsistensen du foretrekker, men husk at dette er en potetstappe med skall. Den blir best dersom den er ganske grov i formen med store potetbiter. En helt glatt potetspuré med skall som flyter rundt er det ikke så mange som liker.

9. Bland godt og tilsett salt og pepper og rør godt.

10. Så må du se og smake på stappen og vurdere hva du trenger mest av. Flyter den godt nok eller trenger den mer melk/fløte? Smaker den godt nok – eller trenger du mer smør, salt eller pepper? Smak deg frem til den kombinasjonen du foretrekkker.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.