Barndomsminnene strømmer på når denne kringlen står i ovnen. Skilllingsbollekringlen har fulgt familien vår gjennom bursdager, konfirmasjoner, hytteturer og sommeravslutninger. Mammas praktkringle. Lys, luftig, saftig og smaksrik. En kringle som forsvinner ned i sultne mager så snart den kommer på bordet. Skikkelig god!
Prøv våre andre gjærbakst-oppskrifter også
Du trenger:
- 500 gr hvetemel
- 100 gr sukker
- ½ ts kardemomme
- ½ ts bakepulver
- 100 gr ekte smør, romtemperert
- 3 ½ dl h-melk, romtemperert
- 50 gr fersk gjær/en pakke tørrgjær
- Fyll av 100 gr smeltet smør, sukker og kanel
- 3 eggeplommer til pensling
- Glasur av 250 gr melis og litt vann til pynt
Slik gjør du
- Ta frem alle ingrediensene en stund før du skal bake, slik at alt har lik temperatur.
- Dersom du bruker fersk gjær, smuldrer du opp gjæren i bakebollen og rører sammen med melk. Bland så de tørre ingrediensene og smuldre smøret i dem. Så blander du melblandingen i melkeblandingen.
- Dersom du bruker tørrgjær, blander du alle de tørre ingrediensene i en bakebolle før du smuldrer smøret i det tørre. Så tilsetter du melken.
- Elt deigen i 10 -15 minutter. Det gjør du for at deigen skal bli seig og god. Jeg bruker eltekroken i kjøkkenmaskinen, og elter på lav hastighet i 15 minutter. Ta en pause etter cirka 4 minutters elting for å vurdere om du trenger mer mel. Deigen skal være så tørr at den akkurat slipper bakebollen.
- La heve på et lunt sted i 90 – 120 minutter. Dersom du har dårlig tid kan du varme opp melken til 32 grader (bruk steketermometer) og redusere hevetiden til 45 minutter.
- Ha deigen på et melete underlag og elt den noen minutter.
- Kjevle ut deigen i et rektangel. Rektangelet skal være så bredt at du kan lage en sirkel på bakebrettet senere. Deigen skal være cirka 1 centimeter tykk.
- Fordele smeltet smør og et raust lag med sukker og kanel. Hvis du er eventyrlysten kan du også bruke rosiner. Men la uansett den øverste centimeteren av rektangelet
være uten noe fyll. - Rull sammen deigrektangelet som en rullekake fra bunnen. Prøv å brett litt stramt. Fest deigen med den fylløse centimeteren i toppen.
- Flytt rullen over på stekebrett, og legg den i en ring.
- Finn frem en (gullende ren) og skarp saks, og klipp dype kutt på innsiden av ringen med cirka 5 centimeteres mellomrom. Du skal klippe så dypt at det bare er en centimeter igjen som ikke er klippet.
- Når har du en ring full av «kakestykker» . Brett annethvert kakestykke ut av ringen, slik at annethvert stykke står ut, og annet hver stykke står inn.
- Nå skal det etterheves. Dekk til kringlen med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la heve i 45 – 60 minutter.
- Pensle toppen av kringlen med eggeplommer.
- Stek kringlen på nederste rille i ovnen på 200 grader i 25 minutter (eller til den er ferdig gjennomstekt).
- La avkjøles i 15 minutter på rist.
- Bland sammen melis med noen dråper vann og rør rundt til blandingen så vidt er flytende.
- Fordel utover den ferdige kringlen.
- Bruk brødkniv, og skjær den opp i stykker på cirka 2-3 centimeter.
- Serveres så fersk som mulig, gjerne med kakao eller kaffe.