Skillingsboller

Strø sukker på bollene med én gang de kommer ut av ovnen, så fester det seg et flott lag med sukker på toppen av bollene.
Nystekte skillingsboller med kanel i svingene og sukker på toppen. Nammis!

Når duften av nystekte skillingsboller sprer seg utover blir det liksom alltid litt ekstra folksomt. Plutselig er kjøkkenet fullt av familiemedlemmer, venner, slektninger, naboer og loddselgere som «tilfeldigvis» stikker innom i håp om å få hendene på en nystekt luftig, og velsmakende skillingsbolle med masse kanel i svingene og et deilig sukkerlag på toppen. Disse må du prøve!

 

Sjekk også våre andre bolleoppskrifter

 

Du trenger:

  • 500 gr hvetemel
  • 100 gr sukker
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts bakepulver
  • 100 gram smør, romtemperert
  • 3 ½ dl melk
  • 50 gr gjær/1 pakke tørrgjær
  • Kanel, smør og sukker til fyllet
  • 2 eggeplommer og sukker til toppen

 

TIPS! Dersom du vil lage sommerboller lager du en grop i midten og fyller med vaniljekrem (min oppskrift her) . Istedenfor sukker pynter du da bollene med melisglasur til slutt.

 

Slik gjør du:

1. Varme opp melken til cirka 25 – 30 grader (bruk gjerne steketermometer)

2. Dersom du bruker fersk gjær, smuldrer du opp gjæren i bakebollen og rører sammen med melk. Bland så de tørre ingrediensene og smuldre smøret i dem. Så blander du melblandingen i melkeblandingen.

3. Dersom du bruker tørrgjær, blander du alle de tørre ingrediensene i en bakebolle før du smuldrer smøret i det tørre. Så tilsetter du melken.

4. Elt deigen i 10 -15 minutter. Det gjør du for at bollene skal bli seig og god. Jeg bruker eltekroken i kjøkkenmaskinen, og elter på lav hastighet i 15 minutter. Ta en pause etter cirka 4 minutters elting for å vurdere om du trenger mer mel. Deigen skal være så tørr at den akkurat slipper bakebollen.

5. La heve på et lunt sted i 90 – 120 minutter. Dersom du har dårlig tid kan du varme opp melken til 32 grader (bruk steketermometer) og redusere hevetiden til 45 minutter, men bollene blir best av å heve lenge.

6. Ha deigen på et melete underlag og elt den noen minutter. Kjevle ut deigen i et rektangel. Prøv å få deigen så firkantet som mulig. Deigen skal være cirka 1 centimeter tykk. Prøv å få deigen så jevn som mulig.

7. Fordele smeltet smør og et raust lag med sukker og kanel. (Hvis du er eventyrlysten kan du også bruke rosiner.) Men la uansett den øverste centimeteren av rektangelet være uten noe fyll.

8. Rull sammen deigrektangelet som en rullekake fra bunnen. Prøv å brett litt stramt. Fest deigen med den fylløse centimeteren i toppen.

9. Bruk den skarpeste kniven du har, og kutt skillingsbollene opp i skiver på cirka 2,5 centimeter. Bruk gjerne noe å måle med, slik at alle bollene blir like store – da får du best stekeresultat.

10. Fordele bollene på et stekebrett. De hever masse i ovnen, så det må være minst 3 centimeters avstand.

11. Dekk til stekebrettet med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la etterheve i 30 – 45 minutter.

12. Pensle skillingsbollene med eggeplommer og strø over et raust lag med sukker. Og da mener jeg raust!

13. Stek 15 – 20 minutter på 200 grader.

14. Så fort bollene har kommet ut av ovnen, strør du på et nytt raust lag med sukker på toppen. Da er bollene så varme at sukkeret fester seg godt.

15. La avkjøles i 15 minutter på rist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.