Skinkestek

Skinkestek
Perfekt søndagsmiddag: Saftig svinekjøtt med sprø svor. Nammis!

Det lukter søndagsmiddag over hele huset når skinkesteken står i ovnen. Lukten av søndag brer seg ut fra stekeovnen og ut i alle kriker og kroker i huset. Og når det endelig er middag er det saftig kjøtt, sprø svor, digg saus, kokte poteter og lettkokte grønnsaker til. Og kanskje en dært tyttebærsyltetøy. Og så is til dessert, selvsagt. Blir det bedre?

PRØV OGSÅ MINE ANDRE OPPSKRIFTER PÅ STEK

 Du trenger:

Beregne cirka 250 – 300 gram kjøtt per pers

  • 1 Skinkestek uten bein (ferdig tint)
  • 1 ts salt og pepper
  • Noen bruker også urter som timian el. rosmarin eller lignende.

 

TIPS! La gjerne kjøttet godgjøre seg med krydder i svoret (se pkt 3) en dag eller to i kjøleskapet hvis du har tid. Da blir svoren enda bedre!

Slik gjør du:

1. Dra eventuelt strømpen av steiken og tørk godt av den

2. Skjær et dypt rutenett i svoren (men ikke så dypt at du kommer helt ned til kjøttet)

3. Gni svoren godt inn med salt og pepper (og eventuelle urter). Bruk fingrene og gni krydrene godt ned i rutemønsteret.

4. Stikk steketermometeret inn i midten av steken (langt unna eventuelle bein).

5. Legg steken i en form eller på et stekebrett. Ha gjerne noe eplebåter, løkbåter, svisker, hvitløk eller gulrøtter ved siden av steken. Det er populært å ha som tilbehør.

6. Stek så steken på 175 grader til kjernetemperaturen er 68 – 70 grader (dersom du vil ha en saftigere stek, kan du bruke litt lavere ovnstemperatur. Da tar det jo litt lengre tid å steke.

7. Når du har nådd 68 grader, flytter du steken til toppen av ovnen, og setter på grillelementet. La dette stå på i 2-4 minutter til svoren blir gyllen og sprø. Nå er det lurt å sitte å se på steken hele tiden, sånn at den ikke svir seg.

8. Ta steken ut av ovnen, ta bort termometeret (forsiktig!! Det er varmt!) og pakk steken raskt inn i aluminiumsfolie.

9. La steken hvile 10 – 15 minutter før du skjærer den opp og serverer. Du bestemmer selv hvor tykke skiver du vil ha.

10. Mens steken hviler kan du lage sausen (LENKE)

 

TIPS! Serveres med poteter, surkål, lettkokte grønnsaker og de grønnsakene du eventuelt stekte sammen med steken.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *