Skoleboller

Denne oppskriften holder til cirka 10 boller
Ferske, luftige og saftige skoleboller med hjemmelaget krem med ekte vanilje i midten. Nammis!

Min bror og de kom på besøk med ungene en lørdagsformiddag. Da er det viktig med noe godt å servere. Skoleboller (eller skolebrød) er snaddermat for både store og små. Lett å bake, artig å pynte, deilig å spise og morsomt å grise litt med. Og ingenting blir verre av å servere dem med kakao til. Perfekt lørdagsbakst. Perfekt på en mandag også, forresten. Disse passer hele uken…

 

Har du heller lyst til å bake noe annet? Her finner du mine oppskrifter

 

Du trenger:

Til ca. 10 boller

 • 5 dl vaniljekrem
 • 550 gr hvetemel
 • 75 gr melis
 • 1 ½ ts kardemomme
 • 1 ts vaniljesukker
 • ¼ ts salt
 • 1 ts tørrgjær/ ½ pakke fersk gjær
 • 2 ½ dl lunken melk
 • 1 egg
 • 2 eggeplommer
 • 75 gr ekte smør, romtemperert, kuttet i terninger
 • Til pynt: 250 gr melis, 2-3 ss vann, 100 gram revet kokos.

 

TIPS! Du kan selvsagt bruke vaniljekrem som er ferdigkjøpt på butikken, men dersom du vil ha noen skoleboller som virkelig sier «pang», så anbefaler jeg deg å bruke de 20 minuttene det tar å lage vaniljekremen selv. Oppskriften min finner du her

 

Slik gjør du

1. Bland hvetemel (men hold igjen 50 gram av melet), melis, kardemomme, vaniljesukker, salt og tørrgjær i en bakebolle og bland godt.

2. Varm melken til cirka 25 grader. Bruk gjerne steketermometer. Dersom du bruker fersk gjær, smuldrer du denne opp i den lunkne melken, og blander godt.

3. Rør så melken inn i det tørre og tilsett egg.

4. Elt deigen sammen og bland så inn smøret. Elt til alt smøret er innbakt i deigen, det tar noen minutter. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok.

5. Vurder om du trenger mer mel eller veske. Deigen skal være så fast at den akkurat slipper kantene på bakebollen. Tilsett mel eller vann – en spiseskje om gangen – til du er fornøyd med konsistensen.

6. Deigen skal nå eltes skikkelig – og helst lenge og kraftig. Poenget med elting er å strekke fibrene i melet, slik at rundstykkene får en deilig seig konsistens. Det gir utrolig mye bedre boller. Elt deigen i 10-15 minutter.

7. Når deigen er ferdig eltet, dekker du bakebollen til med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle. La heve til dobbel størrelse. Cirka 90 – 120 minutter burde holde. (Du kan bruke varmere vann (opp til 35 grader – og da kan de heve litt kortere tid. Det påvirker stekeresultatet litt, men de er fortsatt veldig gode).

8. Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen.

9. Ha den hevede deigen på bakebordet. Vær obs på at denne deigen ikke hever like mye som vanlig gjærdeig. Den er litt fastere og litt mindre luftig enn de fleste andre boller, men ikke vær redd – det blir bra resultat til slutt.

10. Del deigen opp i ti deler med en kniv eller deigkutter. Det beste er å bruke kjøkkenvekten, slik at alle bollene blir like store. Vei opp stykker på 110 gram, så blir det bra.

11. Dersom du har tid, kan du nå la deigklumpene hvile i 15 minutter. Det gir dem bedre konsistens.

12. Form hver deigklump til flate boller, og sett dem på stekebrett med noen centimeters avstand fra hverandre.

13. Dekk til stekebrettet med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle, og la rundstykkene etterheve i 30 -45 minutter.

14. Bruk en spiseskje, og lag en dugelig grop i midten av hver bolle. Men ikke press skjeen helt til bånns. Det må være litt deig igjen i bunnen, slik at ikke all kremen renner ut når det skal spises.

15. Fyll hver grop med vaniljekrem.

16. Rør sammen de to eggeplommene i en skål og pensle eggeplommene på bollene. Grunnen til at jeg anbefaler å bare bruke eggeplommer, er at dette gir en flottere glans.

17. Stek på 225 grader i ca 20 min.

18. La bollene avkjøles i cirka 10 minutter på rist før du har glasuren på.

19. Bland melis og vann til du får en tyktflytende hvit glasur. Fordelen denne på alle bollene. Vær raus.

20. Ha kokosmassen i en skål, og dypp de glasurdekte delene av bollene ned i kokos. Du kan skippe det med kokosen, men da blir det ikke heeeeelt ekte skoleboller.

21. Serveres gjerne med kakao.

TIPS! Frys gjerne bollene, men gjør det før du tar på glasur (og kokos). Tin dem raskt på kjøkkenbenken (cirka en times tid) og ha dem i ovnen 5-6 minutter på 180 grader. Gjerne i varmluft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.