Sosekjøtt

 

Sosekjøtt
Lekre, møre kjøttstykker i en fyldig saus med god løksmak. En perfekt høstrett, men er egentlig like god hele året. Nammis!

Sosekjøtt er en flott norsk tradisjonsrett, som dessverre er i ferd med å gå litt i glemmeboken. På østlandet heter den Kjøtt i mørke. Den er nok litt utkonkurert av sin mer populære storebror fårikålen. Men rent smaksmessig er dette en like stor høydare. Deilig kjøtt, fyldig, mørk saus og god løksmak – perfekt på en småkald høstdag. Det er vanlig å bruke storfekjøtt til denne retten, men lammekjøtt og elgkjøtt blir også godt!

Sjekk også våre andre høstoppskrifter

Du trenger

til fire personer

  • 1 kg bog eller  av storfe Du kan også bruke høyrygg
  • 100 gram smør sausen
  • 5 ss hvetemel
  • 9 dl kjøttkraft / buljong
  • 1 gulløk, skåret i skiver
  • ½ ts pepper
  • 40 gram smør til steking

 

TIPS! Serveres med kokte poteter og/eller potetstappe, grønn ertestuing, kokte poteter, rosenkål, tyttebærsyltetøy eller gulrøtter. 

 

Slik gjør du

1.Begynn med å gjøre klar kjøttet. Skjær bort eventuelle bein og de mest trælete senene. Kutt så kjøttet opp i store terninger eller skiver.

2. Gjør klar kjøttkraften, og sett den til side.

3. Smelt smør en gryte og bland med melet. Rør rundt i 4-5 minutter til det blir nøttebrunt.

4. Rør inn kjøttkraften og pepper og kok sakte opp mens du bruner kjøttet i stekepannen.

5. Sett varmen på full guffe og smelt halvparten av smøret. Vent til smøret er smeltet og nøttebrunt før du har omtrent en tredjedel av kjøttet og løken i pannen. Fres kjøttet i 1-2 minutter på hver side til det har fått ordentlig mørk stekeskorpe og ha så oppi gryten. Gjenta til du har brunet alt kjøttet og løken.

6. La det hele trekke under lokk rett under kokepunktet cirka en time halvannen til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper på slutten av koketiden..

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.