Nystekt brød er noe av det diggeste man kan sette tennene i. Dette søte rugbrødet er perfekt til søte anledninger og til søtt pålegg. Et perfekt brød hvis man skal ha lunsjgjester eller som helgebrød eller feriebrød. Det holder seg ferskt og saftig lenge.
Prøv også våre andre brød
Du trenger:
Til fire brød
- 5 dl lunkent vann (25 – 30 grader)
- 1 pakke tørrgjær
- 2 dl brunt sukker
- 2 egg
- 1 ts salt
- 1 kg siktet rugmel
- + 1 ½ dl rugmel til senere
Slik gjør du
1. Bland gjær sukker, mel og salt i en bolle og rør godt.
2. Tilsett lunkent vann og egg og bland godt
3. Så elter du deigen i cirka 10 minutter. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Poenget med å elte så lenge er å strekke fibrene i melet, slik at brødet blir betre å spise.
Dersom du smaker på deigen nå smaker den veldig rugete – nesten litt maltaktig. Denne kraftige smaken forsvinner når du steker brødet – og smaken blir veldig søtt og godt.
4. Dekk til deigen med et fuktig kjøkkenhåndkle, og la heve på lunt sted i cirka 45 minutter.
5. Så elter du inn 1 ½ dl med ekstra mel og elter noen minutter til.
6. Del opp deigen i fire stykker som er omtrent like store, og form dem til brød.
7. Legg brødene på stekebrett, og dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la heve i cirka 1 time – halvannen.
8. Pensle på et lite tynt lag med kaldt vann før du setter brødene i ovnen.
9. Stek brødene på 225 grader i 15 – 20 minutter til brødene får en lysebrun stekeskorpe. Hvis du er usikker på om brødene er ferdige kan du banke lett på undersiden av dem. Gjærbakst som er ferdigstekt lager en hul lyd.
10. La hvile på rist til de er avkjølt.
11. Dette er et søtt brød, så tilpasse pålegget til det.