Spansk påskekake

Spansk påskekake «Mona de Pascua»
«Mona de Pascua» er ekte spansk/katalansk påskekos. En saftig, søt og frisk vårkake. Nammis!

Mona de Pascua kaller de den. Det er dette spanjolene (i alle fall katalanerne) forbinder med påske. Den spanske påskekaken kommer i mange versjoner fra de ultratradisjonelle gjærdeigen med hardkokte egg på toppen til denne mer moderne varianten som har fått skikkelig fotfeste de siste årene: en deilig og frisk vårkake fylt med sirup og syltetøy og toppet med smørkrem. Den tar litt tid å lage, så den er helt super til påskeferien. Det er en litt mektig kake, så skjær små stykker, og la heller folk forsyne seg to ganger.

SJEKK UT VÅRE ANDRE PÅSKETE OPPSKRIFTER

 

Du trenger

Til bunnen:

  • 3 eggeplommer
  • 1 egg
  • 50 gram sukker
  • Skallet fra 1 sitron
  • 80 gram hvetemel
  • 20 gram maizenna
  • 30 gram malte mandler
  • 3 eggehviter
  • 80 gram sukker

Til sirupen:

  • 100 gram sukker
  • 1 dl vann
  • Noen dråper sitronjuice
  • Gjerne en liten dasj brennevin hvis du vil og har (Jeg verken hadde eller ville)

 

Til smørkremen

  • 200 gram melis
  • 2 egg (gjerne litt kalde)
  • 250 gram smør (mykt)
  • Gjerne en liten dasj brennevin hvis du vil og har (Jeg verken hadde eller ville)

 

Til monteringen

  • Cirka 150 gram aprikossyltetøy (Jeg brukte Lerums utvalgte Fersken-Aprikos og det ble veldig bra. Litt friskere enn vanlig aprikossyltetøy. Min anbefaling – ikke sponset)
  • 50 gram mandler i skiver

 

Til monteringen

  • En pose med små påskeegg/påskegodter (Bruk de du liker best. Min pynt ble oppdaget og raidet av Madammen før jeg rakk å si kake, så jeg måtte bruke en reserveløsning på bildet. Ble veldig godt det også)

 

 

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 180 grader på over- og undervarme.

2. Miks eggeplommer, egget, sukkeret og sitronskallet i noen minutter til blandingen er luftig.

3. Vask mikseren og skift bolle. Pisk så eggehvitene luftige i noen minutter.

4. Vend eggeplommene forsiktig inn i eggehvitene med tuppen på en slikkepott til du har en jevn masse. Dette kan ta et minutt eller to, men hvis du er forsiktig nok får du en jevn masse som har beholdt mesteparten av luften.

5. Så maler du mandlene. Du får den beste konsistensen av å bruke mandelkvern (som er ganske billig å kjøpe), men du kan selvsagt bruke blender eller en skarp kjøkkenkniv eller hammer.

6. Bruk så en sikt til å fordele maizenna, hvetemel og malte mandler over eggeblandingen og vend forsiktig inn med slikkepotten. Som i sted er målet å beholde mest mulig luft i blandingen.

7. Finn en passende kakeform. Jeg brukte en av de små springformene mine på cirka 22 cm. Ha gjerne bakepapir i bunnen, så er kaken lettere å løsne senere.

8. Stek på nest øverste rille i cirka 20 min til den har en fin gyllen overflate. Størrelsen på kakeformen din avgjør hvor lenge den må stekes – jo tykkere bunn, jo lengre steketid. Stikk en kakepinne (eller et grillspyd eller noe annet tynt) i midten av kaken – den er ferdig når pinnen kommer opp igjen uten kakerester. Prøv å ikke åpne ovnen for ofte under stekingen – da blir kaken luftigst.

9. La kaken hvile noen timer, gjerne over natten.

10. I mellomtiden kan du gjøre klar mandlene, som skal ristes i ovnen for litt ekstra smak. Fordele mandelskivene jevnt utover et stekebrett. Sett dem i ovnen på 200 grader på øverste rille i cirka 4-5 minutter til de er gylne. Følg med og ta dem bort før de blir for mørke!! Ta mandlene bort fra stekebrettet med en gang de kommer ut av ovnen.

11. Så skal vi lage sirup. Denne skal fukte kaken i midten. Kok vannet, sukkeret og sitronjuicen og la koke i fem min. Tilsett evt sprit etterpå. La kjøle seg litt ned.

12. Smørkremen nå. Pisk sammen egg og melis til du får en jevn og luftig blanding. Så pisker du inn ett og ett egg. Pisk inn eventuell sprit til slutt.

13. Så skal kaken endelig monteres. Del kakebunnen i to lag. Og legg kaken med de to midtsidene opp. Fordele sirupen jevnt over de to bunnene. Smør syltetøyet jevnt utover og sett kaken sammen igjen.

14. Fordele smørkremen jevnt utover toppen og sidene på kaken.

15. Dekk de ytterste tre centimetrene av kakentoppen – samt sidene – med de ristede mandelskivene

16. Fordele påskegodt-pynten i den midten på kaken som ikke er dekket av mandler.

17. La stå i kjøleskapet en time før servering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.