– Kylling i dag igjen?? Madammen var forferdet, men gårsdagens middag hadde endt i et feilplassert steketermometer-relatert kyllingmareritt og jeg klarte ikke vente med å prøve igjen. Jeg bare måtte klare å steke en kylling på skikkelig vis. Så nytt fjærkre var anskaffet og var ferdig smurt og krydret og på vei inn i ovnen. Og da den kom ut av ovnen var Madammens skepsis snudd til entusiasme. Vi plukket kyllingen rein og sennepskyllingen er nå på listen over «ting vi må lage igjen ofte». Saftig kylling med et deilig lag stekeskorpe med masse god smak. Anbefales.
Prøv også våre andre oppskrifter til helstekt kylling
Du trenger:
- 1 rå kylling, cirka 2 kg
- 4 fedd hvitløk, presset gjennom hvitløkspressen
- 1 ss frisk timian (kan erstattes med 1 ts tørket)
- 5 dl brødrasp, grilljermel eller panko
- 1 ss sitronskall, revet
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 2 ss olivenolje
- 2 ss smeltet smør
- 1,2 dl sennep (bruk den du foretrekker)
- 1 dl eplejuice
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 230 grader.
2. Dersom du lager fryst kylling, blir den best av å tine sakte i kjøleskapet. Gjerne over et døgn.
3. Kyllingen ut av kjøleskapet en halvtime først, slik at den ikke er kald.
4. Tørk godt av kyllingen med et kjøkkenpapir som ikke loer, men vær forsiktig, så du ikke drar av skinnet. Tørk gjerne inni kyllingens hulrom også. Vått kyllingskinn blir aldri sprøtt.
5. Nå skal vi gjøre slik at mest mulig av kyllingen blir sprø. Snu kyllingen, slik at den ligger på ryggen. Bruk en brødkniv og skjær midt på ryggraden på langs av kyllingen – nesten helt igjennom (omtrent som om du skulle skåret opp et pølsebrød). Snu kyllingen tilbake og brett den ut, slik at mest mulig av skinnsiden ligger opp.
6. Plasser steketermometer på det dypeste stedet på brystet. Vær nøye her, for det er slik du vet om kyllingen er ferdig.
7. Ha en ildfast for med 1 ss olje i mens ovnen varmer.
8 Bland hvitløk, timian, salt, pepper, brødrasp, sitronskall, olje og smør i en bolle.
9. Bland sennep og eplejuice i en annen bolle.
10. Smør kyllingen inn med sennepsblandingen.
11. Strø brødraspblandingen jevnt over hele kyllingen.
12. Ta ut den ildfaste formen fra ovnen, og plasser kyllingen i den. Sett formen tilbake i ovnen og stek kyllingen på 230 grader til gradestokken viser 51 grader (med to kilo kylling tar det cirka 25 minutter).
13. Skru av ovnen, og la kyllingen være igjen inne i ovnen. Hold døren lukket. La kyllingen varme seg opp til temperaturen er 73 grader. Dette tar cirka 25 minutter.
14. Ta kyllingen ut av ovnen og test med en kniv i låret. Er det klar saft som kommer ut er den ferdig. Er det rosa saft er den ennå ikke ferdig.
15. La kyllingen hvile i 10 minutter og kutt den opp i passende stykker. (Lår og vinger og bryststykker).