«Statoil»-boller

Statoilboller
Lyst på hjemmelagde boller som smaker like godt som de du får på bensinstasjon? Prøv denne oppskriften! Nammis!

Da bensinstasjonene begynte å lage boller, forelsket jeg meg i smaken av de varme, luftige og myke bakverkene. Jeg bare måtte prøve å reskape dem. Det var ikke lett å finne den oppskriften som gav akkurat den riktige «statoil»-følelsen. Jeg kom ofte nært, men ikke nært nok. Men etter cirka ett år med prøving og feiling satt den som den skulle. Knall i padden! Så nå kan jeg nyte ferske og nydelige hveteboller uten å lure på hva skumle greier de har puttet oppi deigen for å få dem så gode.

SJEKK MINE ANDRE BOLLEOPPSKRFITER

Du trenger :

Til cirka 20 stk.

 • 50 g fersk gjær/1 pakke tørrgjær
 • 1/2 l melk
 • 150 gr sukker
 • 4 ts kardemomme
 • 1 egg
 • 1 kg hvetemel
 • 150 gr smeltet smør
 • 1 ts bakepulver
 • 1 eggeplomme til pensling
 • OBS! Du må velge hvilken smak du skal ha på bollene. Det kan være sjokolade, rosiner, opphakket fudge, safran, sukat, bær, ja hva som helst. Her er det bare fantasien som setter begrensinger.
 • Dersom du vil ha dem «plaine» tilsetter du litt mer sukker og litt mer kardemomme

Slik gjør du:

 1. Smuldre opp gjæren. (Dersom du bruker tørrgjær blander du denne i melblandingen før du tilsetter lunken melk)
 2. Lunk melken og bland med gjæren.
 3. Tilsett resten av ingrediensene (ikke smaksforsterkeren). Ha i egget og smøret til sist.
 4. Elt godt! – Minst 10 min på kjøkkenmaskinen (deigen kan godt være litt seig)
 5. Tilsett smaksforsterkeren
 6. Heves 60 – 90 minutter
 7. Rulles ut til boller på 80 gram. Hvis du er like nerd som meg kan du bruke kjøkkenvekten for å sikre at alle bollene blir like store. Sett dem tett sammen på stekebrettet, slik at de vokser i hverandre. Det sikrer bensinstasjonopplevelsen.
 8. Pensle  med egg
 9. Etterheves på stekebrettet i 30 – 60 minutter
 10. Stekes midt i ovnen ca. 200 grader i cirka 10-13 minutter

52 kommentarer til “«Statoil»-boller

 1. Anbefales!
  Lagde uten smaksforsterkere- synes det enkle er det beste:)
  Deigen var super enkel å jobbe med ->TippToppTommelnOpp!

 2. Vet ikke helt om jag har gjort feil, jeg tok egget oppi deigen, ettersom jeg leste ta alle ingrediensene oppi, får jeg rare boller nå..?

   1. Men hvor skal egget hvis det ikke skal oppi deigen? Jeg regner med at det er eggeplummen i det siste egget som skal brukes til pensling?:-)

    1. Beklager uklarheten. Testet oppskriften i går og egget SKAL oppi deigen 🙂

     Og så senere skal bollene pensles med en eggeplomme. Skal rette oppskriften med en gang.

   2. Hvordan lager man Solobollen??? Eneste gangen jeg spiser boller er når Statoil har hatt de…. Jeg vil vite trikset!!!!

 3. Ok, da gjorde jeg riktig 🙂 Jeg måtte blande oppi litt eggehvite i plommen på de siste bollene, for det var ikke nok plomme. Og jeg syns de bollene ble finere enn de med bare plomme 🙂

 4. Skal man tilsette sjokoladen også som smakstilsetning, mens deigen hever? Gjorde det nå, men sjokoladen smelter jo? :/

  1. Det blir stort sett bra resultat, selv om sjokoladen smelter litt, men ett tips kan være å legge sjokoladen litt i fryseren først hvis du vil unngå smelting. Skal legge det inn som et tips i oppskriften 🙂

 5. Bollene blir harde og tunge. Ikke fornøyd. ble kjempe skuffet. Tok så lang tid å steke før det ble farge…

  1. Det var trist å høre. Dette er jo boller som skal stekes ganske kort tid, og da er man helt avhengig av riktig temperatur i ovnen. Så hvis man har en litt svak komfyr, kan det være man må steke lengre, og da blir de harde. Har opplevd det en gang jeg bakte i fremmed ovn, jeg også.

 6. Anbefaler å knekke en vanlig Freia Melkesjokolade i ruter og bruke 1-2 ruter per bolle. Putter dem bare inni når jeg triller bollene. Da unngår man smelting, og jeg synes det er mye bedre med én stor sjokoladebit i midten enn mange små rundt omkring 😉

 7. Disse var fantastisk❤ Bedre enn min favoritt oppskrift… Denne skal komme inn i min kokebok.(det er ikke mange som får det)
  Nydelig deig å holde på med også, den nesten hevde i hendene TAKK for at du delt og lagde denne

 8. Så artig å se denne oppskriften på Statoil-boller! Den er nesten helt lik min 87 år gamle svigermors oppskrift, som stammer fra hennes unge dager. Eneste forskjell er at bakepulver ikke inngår, og melkemengden er 6 dl. Jeg har benyttet svigermors oppskrift i 40 år, alltid med godt resultat 🙂 Og på søndag blir det fastelavnsboller!

 9. Er det fersk gjær eller tørrgjær oppskriften sikter til? Hvis det er fersk gjær, hvor mye tørrgjær skal man bruke da?

  1. Takk for at du spør 🙂 Jeg har endret oppskriften nå, slik at det er tydeligere. 1 pakke tørrgjær tilsvarer 50 gram fersk gjær 🙂 Lykke til med baksten.

   Morten

 10. Disse var fantastiske! Har du et tips til hvordan unngå at de midterste bollene synker sammen når de står til avkjøling?

  1. Hei. Takk for det, de er favorittene her hjemme også. Nei, dessverre synker de litt sammen etterhvert som de blir kalde. Jeg har ikke funnet en måte å unngå det på iallefall. Men sånn er det jo ofte med bakverk: Det er ofte de styggeste tingene som smaker best 😀
   På kakebord leter jeg alltid etter de kakene som et pyntet minst.

   Morten

 11. Da står bollene til etterheving.
  Statoilboller er knallgode!
  Så da blir det fastelavnsboller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.