Sveler er ekte norsk mattradisjon, og jeg skal ikke påstå at jeg har den beste eller mest originale og ekte oppskriften. Men jeg kan påstå at disse svelene ble veldig gode. Aller best mens de er helt nystekte, men er gode som gull også som kalde. Er derfor perfekt turmat eller ta-med-på-jobben-mat eller rett-etter-trening-mat. Sveler passer alltid!
Prøv også våre andre kaffekos-oppskrifter
Du trenger
Til cirka 8-10 sveler
- 2 egg
- 1 dl sukker
- 5 dl skummet kulturmel
- 4 dl hvetemel
- ½ ts bakepulver
- ½ ts natron
- 1 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes av vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang)
Slik gjør du
1. Smelt smøret forsiktig på lav varme.
2. Mens smøret smelter pisker du egg og sukker til eggedosis. Det vil si at egg og sukker skal blandes sammen så lenge at sukkeret smelter inn i egget og at blandingen blir lys og luftig. Det bidrar til å få seige, deilige og luftige sveler. Cirka fem minutter med håndvispen eller kjøkkenmaskinen.
3. Så rører du inn melken.
4. Bland mel, bakepulver og natron i en egen bolle, og rør blandingen jevnt inn i eggedosisen.
5. Rør inn vaniljen
6. Til slutt rører du inn smøret.
7. Mange tror at sveler må svelle før stekning, men bakverk som inneholder natron trenger ikke svelling. Du kan derfor gå rett på stekningen.
8. Varm en stekepanne eller steketakke til medium sterk varme. Jeg synes det er greit med et tynt lag smør på pannen, men det velger du selv.
9. Du kan også velge hvor store sveler du skal steke.
10. La svelen steke til kantene rundt begynner å stivne. Sjekk raskt iom svelen har fått den fargen du foretrekker og snu den forsiktig men bestemt. La så steke på andre siden til du får den fargen du ønsker.
11. Sveler er best mens de fortsatt er varme. Serveres med godt smør, brunost, syltetøy, sirup, sukker eller det du måtte ønske.