Jeg hadde begynt å planlegge en tur til IKEA igjen, men noe var galt. Jeg trengte egentlig verken møbler eller nips eller billig softice. Jeg prøvde å rasjonalisere så godt jeg kunne, men måtte til slutt gi tapt og erkjenne at min eneste motivasjon for å reise til IKEA var at jeg hadde lyst på kjøttboller. Sånn kan vi jo ikke ha det, så da var eneste løsning å finne en måte å lage dem selv! Resultatet ble en superdigg middag med saftige kjøttboller i den klassiske fløtesausen. Nammis!
PRØV OGSÅ MINE ANDRE MIDDAGER HER
Du trenger
Til fire
- 600 gram kjøttdeig (eller karbonadedeig)
- ½ dl brødrasp
- 2 dl fløte
- 1 gul løk, finhakket
- 1 egg
- ½ ts salt
- ¼ ts pepper
- Godt med smør til stekning
Til sausen
- Stekeskyen
- 2 dl vann
- 1 buljongterning
- 2 dl fløte
- 1 ss soyasaus
- 1 ss maizenna
- ½ ts salt
- ¼ ts pepper (hvitt)
Serveres med potetstappe og tyttebær. Kan pyntes med persille
Slik gjør du
1. Rør brødraspen inn i fløten, og la blandingen hvile (svelle) mens du:
2. Steker løken i medium varme i 1 ss smør til den er myk og gyllen i cirka 5 minutters tid. Pass på varmen, løken må ikke få stekeskorpe. Legg den ferdigstekte løken over på en asjett (asjetten kan gjerne være litt kald) og la den kjøle seg lett ned.
3. Bland kjøttdeigen med løk, fløten, egg og salt og pepper.
4. Lag små kjøttboller. Du velger selv hvor store du vil ha dem, jeg pleier å gå for en godt toppet teskje deig per bolle.
5. Ha godt med smør i pannen og ha på høy varme.
6. Brunes bollene raskt til de har fått stekeskorpe, før temperaturen settes ned. Etterstek bollene i 3-4 minutter. Ta kjøttbollene ut av pannen, men la mest mulig av smøret være igjen.
7. Ha vann i pannen og visp inn skyen. Sil vannet over i en kjele.
8. Tilsett buljongterning, fløte og maizenna.
9. Kok opp og la koke 3 minuttter. Nå må du bestemme deg for om du synes at sausen er tykk nok eller ikke. Hvis du vil ha den tykkere må du tilsette litt mer maizenna (litt!).
10. Smak til med salt og pepper.
11. Rør inn kjøttbollene i sausen, og la dem trekke noen minutter i varme.
12. Serveres så med potetmos og tyttebærsyltetøy.