Svenske pepperkaker

Svenske pepperkaker
En svensk pepperkakeoppskrift med aner fra 1800-tallet. Nammis!

Denne oppskriften har jeg nappet fra en bok som har tatt den fra en annen bok som har fått den fra sin mor som har fått den fra sin far og så videre. Her kommer vi nok ganske tett på den svenske ur-oppskriften på pepperkaker, tror jeg. En deilig sprø pepperkake med kryddersmak og et lite hint av sitron. Deigen er fin å jobbe med og kakene blir fine.

PRØV OGSÅ MINE ANDRE JULEKAKER

Du trenger:

  • 3 dl sukker
  • 2 dl lys sirup (cirka 300 gram)
  • 1 dl kaffe, helst sterk
  • 4 ts kanel
  • 1 ½ ss malt ingefær
  • 1 ½ ts malt nellik
  • 300 gram meierismør
  • Skallet av 1 sitron (kun det gule)
  • 900 gram hvetemel (cirka 1 ½ kg)
  • 1 ss natron
  • Pyntes med melisglassur og/eller smågodt, nonstop, rosiner, nøtter eller mandler eller hva du enn kunne tenke deg. Eller spis dem uten pynt.

 

TIPS! Pakk deigen godt inn i plastfolie, så holder den seg flere uker i kjøleskapet!

 

Slik gjør du:

1. Ha sukker, sirup, kaffe og krydderne (kanel og nellik) i en kjele og kok opp.

2. Ha smøret i en stor bakebolle i én stor klump og hell den varme sirupsblandingen over smøret.

3. Rør rundt til smøret er helt smeltet inn.

4. La så røren stå og avkjøles i 20 – 30 minutter. Rør innimellom.

5. Så rører du inn det revne sitronskallet

6. Så blander du mel og natron i en bakebolle og har dette over i sirups-smør-blandingen.

7. Elt godt med hender eller kjøkkenmaskin til alt har blitt én jevn masse.

8. Pakk så inn i plast og ha i kjøleskapet til den skal brukes. Den bør minimum stå i kjøleskapet over natten hvis den skal henge sammen.

9. Kna deigen lett, kjevle den ut og skjær ut i ønsket form.

 

TIPS TIL PYNT DU KAN TA PÅ FØR DU STEKER KAKENE

  • Lag en pepperkake med hull i midten og fyll hullet med knuste drops. Nammenam!
  • Pynte pepperkakene med sånn iskrem-topping du får på butikken. Særlig karamell blir kjempegodt!

10. Stekes midt i ovnen i 8 – 10 minutter på 200 grader.

11. Avkjøles på rist, lagres lufttett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.